Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от червени чушки - как се прави и защо да го пием?

Сок от червени чушки - как се прави и защо да го пием?

Сок от червени чушки - как се прави и защо да го пием?
Снимка: leonardo.ai

Чушката е изключително полезен зеленчук. Тя заема едно от първите места сред зеленчуците по съдържание на витамин С. То надвишава 4-5 пъти съдържанието на витамина в лимона.

Защо са полезни чушките?

Благодарение на полезните свойства на чушката се намалява риска от настинки, но и от рак, грижи се за кожата и има антистресово действие.

Тя е с много широк диапазон от ползи, дължащи се на съдържанието от витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Д, Е и К, както и на минерали, сред които калцият, калият, фосфорът, магнезият, сярата, желязото, натрият. Чушката съдържа също цинк, силиций и каротин. Силицият е много важен за косата, ноктите и работата на мастните жлези.

Ползи от сока от чушки

Ползи от чушките

Използването на чушките за кулинарни и лечебни цели е много разнообразно. Всички сме наясно колко много ястия с чушки има. В това число и под формата на сок. Удивително е колко полезен е сокът от чушки.

- Ако се приема в продължение на 10 дни, сокът от чушки изчиства кожата от петна, лунички и пъпки

- Понижава кръвното налягане и ползван редовно, сокът на чушката е превенция срещу атеросклероза, заболявания на стомаха и чревния тракт, на черния дроб и бъбреците

- Сокът от чушки е полезен, защото тонизира целия организъм, укрепва стените на кръвоносните съдове и има подчертано благотворно действие при диабет

- Освен полезни витамини и минерали той има и висока хранителна стойност, в 100 грама сок се съдържат 20 калории при зелени чушки, а червените дават още по-високи калории - 37 в 100 грама. Добра опция е при диетично хранене

- Този сок стимулира отделянето на жлъчни сокове, заради което е подходящ за засилване на апетита и подобряване на храносмилането

Сок от червени чушки
Снимка: leonardo.ai

Как се прави сок от чушки?

Това е много лесна задача и може да се направи бързо от всеки любител на този зеленчук. Чушките трябва да бъдат сладки. Измиват се, почистват се от семките и се нарязват на подходящи парчета.

После се поставят в сокоизтисквачка или блендер и се обработват до получаване на сок, който наподобява зеленчуково смути. По желание може да овкусите напитката с черен пипер или др. по избор.

Препоръчителната дневна доза е 50 милилитра.

Трябва да се приема сок от чушки много внимателно при заболявания на стомаха, червата, черния дроб и бъбреците, защото съдържа много етерични масла и сурови влакнини.

За да се възползвате от полезното действие на сочния зеленчук, може да приготвяте още:

- свежи салати от чушки;

- хрупкава туршия с чушки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest