Фибрите, познати още като влакнини или баластни вещества, са изключително ценни за здравето вещества, които се съдържат в плодовете, варивата, пълнозърнестите брашна и овесените тирици. В млечните и животинските храни не се съдържат никакви фибри. Фибрите са много важни за здравето и те трябва да се консумират всеки ден.
Фибрите намаляват апетита, помагат при запек и стомашни проблеми, изхвърлят вредните токсини от организма, намаляват нивата на лошия холестерол, помагат при контрола на теглото, предпазват от напълняване и намаляват нуждите от производство на инсулин.
Фибрите биват разтворим и неразтворими. Повечето растителни храни съдържат и от двата вида. И двата фибри са много полезни за здравето. Неразтворимите фибри помагат за бързото пречистване на дебелото черво. Съдържат се в пълнозърнести брашна и зелените растения. Разтворимите фибри се съдържат в плодовете и зеленчуците (необелените), варивата и овесените трици.
Според специалистите всеки ден трябва да се приемат по 14 г фибри на всеки 1000 калории. Децата, възрастните и подрастващите имат по-малка нужда от фибри. Най-добре е да започвате деня си с храни с фибри, през деня яжте много плодове и зеленчуци, а когато готвите, слагайте повече зеленчуци в ястието.
Коментари