Храни и напитки при възпаление на сливиците

Храни и напитки при възпаление на сливиците

Храни и напитки при възпаление на сливиците

Когато страдате от болка в гърлото, причинена от възпаление на сливиците, храненето и пиенето може да ви звучи като истинско предизвикателство. Най-честите симптоми на възпалени сливици са болки в гърлото при преглъщане, повишена температура, втрисане, болки в ушите или челюстта.

Консумирането на храни, богати на хранителни вещества, които са лесни за преглъщане, е идеален начин да се преборите с инфекцията.

В тази статия ще разберете как да се храните при възпаление на сливиците и кои са най-подходящите храни и напитки.

Напитки при възпаление на сливиците

Бульон при възпалени сливици

Хидратацията е от решаващо значение, когато страдате от възпаление на сливиците. Допълнителният прием на течности ще поддържа енергийните ви нива стабилни и ще избегнете дехидратация. Ако сте дехидратирани, времето за възстановяване може да бъде доста по-дълго.

Пийте студени или хладки напитки като студена вода, сокове или пилешки бульон. Напитките могат да бъдат консумирани и топли, но избягвайте горещите напитки, които могат допълнително да раздразнят гърлото.

Соковете с големи количества киселина трябва да се избягват - сок от грейпфрут, лимонада и портокалов сок. Напитките със съдържание на кофеин като кола, кафе и чай също трябва да се изключват от диетата при възпалени сливици.

Меки храни при възпаление на сливиците

Яжте печена тиква при възпалени сливици

Започнете да консумирате меки храни като пудинг, ябълково пюре и кисело мляко. Кремообразната храна се поглъща лесно, без да причинява болка.

Постепенно започнете да включвате повече храна към диетата си, когато болката в гърлото започне да се подобрява. Печените плодове и зеленчуци, като ябълки, круши и моркови са добро начало. Картофено пюре, печената тиква, пастата и оризът също са чудесен избор. Зеленчуковите и месните супи са здравословен избор за хората, страдащи от възпаление на сливиците.

Твърди храни при възпаление на сливиците

Печенето пиле

Опитайте се да добавите към храненията и нормална храна, когато почувствате, че сте напълно готови. Възпалените сливици могат да причинят болка в гърлото в продължение на няколко седмици. Приемайте обезболяващи лекарства, за да избегнете болка при хранене.

Все още е изключително важно да избягвате някои твърди храни, докато възпалението не изчезне напълно. Заложете на храни, които няма да раздразнят гърлото ви, като печено пилешко месо, печено говеждо месо, пълнозърнести хлябове и цели плодове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати