gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните плодове за стомаха

Най-полезните плодове за стомаха

бананите са полезни за стомаха

Включването на някои плодове в ежедневната диета е лесен и ефективен начин да поддържате храносмилателния си тракт в добро състояние.

В тази статия ще ви запознаем с всички полезни, богати на фибри плодове, които да започнете да конусумирате всеки ден, за да подобрите храносмилането си.

Малини

Само 125 г малини съдържат 8 г фибри, което е почти една трета от фибрите, от които повечето от нас се нуждаят през целия ден. Освен това малините имат много по-малко захар, в сравнение с повечето плодове. Те са чудесен избор за всеки, който наблюдава нивата на кръвната си захар, както и за тези, които искат да изгорят излишните мазнини.

Ябълки

ябълки за стомаха

Ябълките съдържат пектин, за който е доказано, че спомага за подобряване на храносмилането, поради разтворимия му характер и способността му да се свързва с холестерола или токсините в организма. Една средна по размер ябълка съдържа около 4. 4 г фибри, което е около 17% от необходимото количество за деня. Нещо повече, ябълките съдържат множество други хранителни вещества, включително витамин С и калий.

Смокини

Смокините са много вкусни и сладки плодове. 150 г сушени смокини съдържат приблизително около 15 г фибри. Те са богати на антиоксиданти, които могат да спомогнат за защита от увреждане на клетките и борбата с образуването на болестотворни свободни радикали в организма. Всяка една смокиня доставя добро количество микроелементи като витамин А, витамин С, витамин К и калий.

Сушени сливи

сушени сливи за добро храносмилане

Сините сливи са едни от най-известните плодове за подобряване на храносмилането, поради естествения им слабителен ефект. Те съдържат голямо количество както разтворими, така и неразтворими фибри. Само една сушена слива съдържа почти 1 г фибри, което може да помогне за увеличаване на приема на това основно хранително вещество много бързо. Сините сливи са богати и на магнезий, минерал който спомага за цялостното храносмилане чрез отпускане на мускулите в храносмилателния тракт.

Банани

В един банан има около 3-4 г фибри. Бананите осигуряват и здравословна доза пребиотици, които се използват като бърз източник на гориво за полезните бактерии в червата. Освен това те са богати и на няколко други ключови витамини и минерали. По-специално витамин С, калий, витамин В6 и магнезий, всички те са от съществено значение за подпомагане както на храносмилането, така и на цялостното здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати