Биг Мак - победоносният поход на бургера, превзел света

Биг Мак - победоносния поход на бургера, превзел света

Три вкусни хлебчета, сусамови семена, два говежди стека, кашкавал, маруля, кисели краставички, лук и всичко това покрито с апетитен сос! Да, това е прочутият Биг Мак на МакДоналдс. Миналата година той навърши 50 години. Обожаван от едни, отричан от други, от 60-те години на миналия век той не спира да поражда страсти. И няма човек, който да не не е чувал за него.

А кой е човекът, измислил най-известния хамбургер в света? Не, не са братята МакДоналдс, макар в началото на 40-те години на миналия век именно те да станаха причината за победния поход на бургера по света.

Биг Мак е роден през август 1967 година, а негов създател е Джим Делиджати, един от многото в Америка, получил правото да развива и разработва марката на прочутите ресторанти чрез франчайзинг. Делиджати бил управител на ресторанта в Юнионтаун, Пенсилвания, и един летен ден в края на 60-те години на миналия век решил за първи път да сложи два телешки стека между три сусамови хлебчета и да гарнирани всичко с нарязани кисели краставички.

Сандвичът му, който той започнал да продава за 45 цента, постигнал наистина невероятен успех. Толкова голям, че година по-късно бил включен в официалното меню на МакДоналдс и започнал да се продава по всички ресторанти от марката по света.

Биг Мак меню

Всъщност, изглежда, че концепцията за двойния бургер е била измислена от друга верига за бързо хранене, Биг Бой, още през 1936 година. Но това днес няма никакво значение. Днес рецептата на Делиджати е една от най-известните в света и част от американското културно наследство. Той дори отваря ресторант-музей на Биг Мак в Северен Хънтингдън, близо до Питсбърг. Там може да се види най-голямата статуя на Биг Мак в света - 4 метра на височина и 3, 50 на ширина.

Днес ресторантите на МакДоналдс продават повече от 550 милиона Биг Мак всяка година в целия свят. Негови най-големи фенове не са само американците, но и японците. Символ на попкултурата, в началото на 21 век Биг Мак е напът да се сдобие с лоша репутация като символ на вредната храна.

Въпреки гласовете против него обаче успехът му остава непроменен в стотици страни. Толкова, че британското списание Икономист създаде индекс Big Mac, икономически показател, който позволява да се измери цената на живот в различните страни.

Защото цената му е много различна в различните географски ширини - ако той се предлага за 2.70 долара в САЩ, той струва 4 долара във Великобритания, $ 4.17 в Еврозоната, $ 1.45 в Китай и $7.61 в Исландия.

Биг Мак

Рецептата на Биг Мак не се е променила от създаването му и продуктите са същите почти навсякъде по света, с малки изменения тук-там. Във Франция например има Биг Мак от пълнозърнест хляб, а в Индия, където кравата е свещено животно, телешкото е сменено с пилешко.

Американецът Горске е рекордьорът по изядени Биг Мак в света. Той е изял първия си през 1972 г. Всъщност тогава толкова му харесали, че изял девет наведнъж. А след това продължил да хапва по два всеки ден без да спира. По негови данни в началото на тази година той е изял 30 000-ия си Биг Мак!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати