Какво се случва в тялото, когато пиете кафе?

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе?
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Кафето заема челно място сред предпочитаните напитки в световен мащаб. Сутрешната чаша с ароматна течност е ритуал, познат на хората по цял свят. Любителите на омайния вкус не пропускат да започнат деня си с любимата ободряваща чаша кафе, а много от тях не се задоволяват само със задължителната сутрешна доза.

Едва ли някой се замисля какво се случва с организма ни под въздействие на редовната консумация на чудната напитка. Да видим все пак какви положителни процеси се активират с първата глътка кафе.

За първите 10 минути

Само толкова време е нужно кофеинът да достигне до всички системи в тялото. Процесът на абсорбация започва още с усещането на познатия вкус. Десет минути след като първото кафе е изпито, то навлиза в потока на кръвта. Теоброминът, теофилинът и параксантинът са субстанциите, които се получават там след преобразуване на кофеина. Те оказват влияние върху някои основни функции на организма.

Влияние на кафето

След 20 минути

Това е времето на действие на кафето, което ни прави по-свежи и по-концентрирани. Причината е отново в кофеина, който потиска действието на аденозина - веществото, сигнализиращо на мозъка да спи. Затова след чаша кафе той работи по-бързо и тялото има повече енергия. Липсата на връзка с рецепторите на аденозина стопира желанието за сън.

След 30 минути

Действие на кафето

Кофеинът вече е повишил нивата на адреналин. Това създава чувство на енергичност, човек се чувства в добра физическа и психическа форма. Под въздействие на кафето зениците се разширяват и сърдечната честота се ускорява.

След 40 минути

Чувството за кондиция и добро общо състояние нараства, тъй като се увеличава производството на серотонин в тялото, а това е хормонът на щастието. Познавателните функции също се засилват и чувствата като умора и сънливост са напълно изчезнали.

Негативи на кафето

Негативи от кафето

След като кафето вече е изпито, в стомаха се освобождава солна киселина. Известно е, че при попадане на храна тя веднага се отделя. При пиенето на кафе тялото се приготвя да усвои храна, която очаква да попадне в стомаха. По тази причина бързо освобождава киселината. Повишената киселинност на стомаха е причина за поява на гастрити и язви, ако не последва хранене след напитката.

Метаболитните процеси се ускоряват, освобождават се мастни киселини, които накрая се превръщат в енергия. В същото време засилената обмяна на веществата води до целулит. Кафето има пристрастяващ ефект и понижава водния баланс в тялото.

За кафето е важно количеството. Ободряващата доза е от 1 до 3 чаши дневно. Прекалената консумация на кафе изважда на преден план негативните ефекти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати