За и против чугунените съдове

За и против чугунените съдове

Ако не разполагате със "завещан" от баба ви стар чугунен тиган, сигурно се замисляте дали изобщо кухнята ви се нуждае от него.

Тук ще ви покажем всички предимства и недостатъци на чугунените съдове. След като в края на материала вероятно ще сте стигнали до извода, че е добре да имате подобен съд.

Но бихме ви посъветвали да проверите добре в мазето си дали все пак някъде не се "спотайва" чугунен тиган или чугунена тенджера, защото цените им не са никак приятни. Качествените чугунени съдове са с наистина скъпи цени - може да ги срещнете и на цени от над 500 лв.

Но да погледнем кои са доводите ЗА и ПРОТИВ чугунените съдове.

ЗА чугунените съдове

1. С правилна поддръжка те могат да издържат 100 години, че и повече

Поддържането на чугунените съдове не е никак сложно, стига да знаете как. За разлика от други съдове те не се накисват във вода след използването им, но трябва винаги да бъдат леко омазнени, което е задължително правило и преди първата им употреба. Измиват се като останалите съдове с веро и гъба, леко се омазняват с растителна мазнина, попиват се добре (водата им вреди) и се прибират някъде до следващата им употреба. Която, повярвайте, няма да се забави.

2. Те са енергоспестяващи

Чугунен тиган

След като чугунът вече се е загрял, спокойно можете (дори е препоръчително) да намалите силата на огъня. Топлината, която излъчва тиганът, е изключително дълготрайна.

3. Могат да се използват както за котлон, така и във фурна

Да, но това важи, ако тиганът, който използвате, не е с дървена или пък пластмасова дръжка.

4. Не се надират от използването на метални прибори

Ако не решите целенасочено да стържете с нож или вилица по покритието на чугунения съд, то не се притеснявайте, ако в бързината сте грабнали метална лъжица, за да разбъркате ястието си. Съдът няма да се надраска.

5. Храната, приготвена с тях е изключително вкусна

Тук вече няма какво да ви убеждаваме, защото ще трябва сами да се убедите. Но имайте предвид, че на чугунен тиган стават перфектни и така известните американски телешки стекове.

ПРОТИВ чугунените съдове

Чугунени съдове

1. Скъпи са

Е да, но всичко качествено е скъпо.

2. Тежки са

Факт е.

3. Не се мият в миялна машина

Също факт.

4. С тях не се препоръчва приготвянето на висококиселинни храни

Да, препоръчително е да добавяте доматите в самия край на готвене. Това важи и за всички останали висококиселинни продукти.

5. Могат да ръждясат

При правилна поддръжка (винаги да се подсушават добре), това е изключено.

Е, сега сами преценете кои са предимствата и недостатъците на чугунените съдове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати