Домашни печени фъстъци с шушулката - как да ги направим?

Домашни печени фъстъци с шушулката - как да ги направим?

Фъстъците са едни от най-достъпните, обичани и разпространени ядки в цял свят. Тези малки протеинови бомбички, предоставени ни от природата, са богати на хранителни вещества и пълни с възможности за разнообразно приложение в нашето меню (сладкиши, ястия, сосове и дресинги).

Те са и чудесно мезе и компания за чаша хубаво уиски или студена бира.

За да се запази и дори усили вкусът на тези ядки, е най-удачно те да бъдат изпечени в своята шушулка. Тогава стават наистина неустоими и много ароматни.

Ако досега не сте пробвали този вариант - домашни печени фъстъци, горещо ви препоръчвам да го сторите.

Въпреки че можем да си закупим фъстъците вече изпечени, винаги е по-добре да си ги приготвим домашни - усилията са минимални, а резултатите ги компенсират безспорно.

Първа стъпка е да се измият добре, защото макар и понякога на вид черупката да изглежда чиста, между поричките има наслоена пръст и нечистотии.

Фъстъците се слагат в голяма цедка и се обливат със студена вода, като се разтърсват няколко пъти под струята. Следва да се подсушат добре в чиста кърпа, а после да се разпределят на един пласт върху решетка, за да изсъхнат съвсем.

Фурната се загрява до 170-180 градуса, а фъстъците с шушулки се разполагат отново на един пласт в подходяща тавичка. Това е необходимо, за да се изпекат равномерно и да не слепват.

Времето за печене на фъстъци с черупката е около 20 минути, като след 12-тата се наглеждат и разбъркват. Когато започнат да ухаят приятно, се пробват, като се извади един фъстък и се остави за няколко минути да поизстине. Разчупва се и се констатира цветът на ядката, който трябва да е много леко променен от бял на кремав, а външната обвивка на черупката да е по-тъмна от вътрешната.

Домашни печени фъстъци с шушулката

Имайте предвид, че дори след изваждане от фурната на печените фъстъци с шушулката, ще продължат да се готвят, тъй като в шушулката си са запазили топлина.

Изчакайте ги да изстинат съвсем, преди да консумирате по вашият любим начин.

Фъстъците с шушулка могат да бъдат и осолени предварително още докато са мокри. Някои ще кажат, че това е безсмислено поради факта, че черупката няма досег с ядката. Да, така е, но не бързайте да отхвърляте този вариант, освен ако нямате проблеми с кръвното налягане или други такива, при които не е добре да употребявате сол.

Осолявайки фъстъчената шушулка всъщност ще направите вашите печени ядки още по-вкусни, защото ароматът им се разгръща и поема по-добре. Другият момент е, че впоследствие при самото разчупване на черупката по пръстите остава сол, която в малки количества отива върху ядката и я овкусява.

В страни като Испания, където фъстъците се консумират предимно по този начин, хората ги чупят дори със зъби, а тази приятна соленост остава директно върху небцето още преди да се хапне самият фъстък. Затова и е важен моментът със почистването под течаща вода.

Опитайте и вие кой начин ще ви допадне най-много.

Ядките са като капсули с концентрирани в тях хранителни вещества. Във фъстъците има високо съдържание на протеини, в пъти повече от червените меса, мастни киселини Омега 3, Омега-6, Омега-9, витамини Е, В3, В9-фолиева киселина, минералите магнезий, калций, калий, фосфор, както и въглехидрати и фибри (9/100).

Голяма част от тези полезни вещества, както и така ценният ресвератрол и полифеноли се намират в кожичката, покриваща ядката.

Домашни печени фъстъци

Във фъстъците има и много мазнини, почти 50% от състава им, а това подсказва, че са доста калорични и не трябва да се прекалява с консумацията им. С това е хубаво да бъдем внимателни, понеже съществува лека зависимост проявена в това, че започнем ли да ги хрупкаме, трудно можем да се спрем.

Не се колебайте да похапвате печени фъстъци в умерени количества и ще си гарантирате много ползи за здравето - действат благоприятно на сърдечно- съдовата система, костите, помагат в борбата с Рак и Алцхаймер, редуцират стреса, удължават живота и даряват ни с прилив на енергия и добро настроение, с което са много подходящи за хора, страдащи от хронична отпадналост и умора.

Може би досега не сте го знаели, но фъстъците освен всичко друго са и силен афродизиак.

Съвети при консумацията на фъстъци

- Сдъвквайте ядките добре, преди да ги погълнете, защото в противен случай те могат да предизвикат неприятни газове. Съдържат олигозахариди- молекули с голям размер, които не могат да се абсорбират от тънкото черво, където се осъществява бактериалната ферментация, и именно деградирането на тези захари предизвикват газове;

- Уверете се, че не сте алергични към фъстъците, за да избегнете нежелани ефекти от консумацията им;

- Препоръчителна доза - 50 г на 4 дни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати