Ето кои са задължителните ястия за Великденската трапеза, които трябва да предложите на семейството си. Ще добавим и малко вариации, ако желаете да не се повтаряте.
Зелена салата
Именно сега е моментът за любимата на всички зелена салата, защото е прясна и сезонна. Класиката си я знаете - маруля, репички, краставичка и зелен лук.
Естествено към нея пасват и всички онези яйца, които не сте успели да боядисате, защото са се спукали. Както се казва - храна не се хвърля!
Можете да разнообразите обичайната нашенска зелена салата, ако я приготвите с къдрава салата, айсберг или копф салата и прибавите към нея и царевица.
Или пък да приготвите салата табуле, защото за нея освен булгур ще ви е необходима също една съставка, попадаща в категорията на пресни и свежи продукти - магданоз. Не може да се пропусне и факта, че той действа чудесно на мъжкото либидо, което така или иначе пролетно време се изостря.
Супа за Великден
За да сервирате супа на великденската трапеза, използвайте всякакви зеленяши, за които се сетите - спанак, лапад, коприва, киселец и още много други.
Те са богати на желязо и идват тъкмо навреме, когато след тежките зимни гозби, организмът ни изпитва дефицит към този химичен елемент. Бихме ви посъветвали обаче към зелените супи да прибавяте само картофи или ориз, но не и фиде.
Предястие за Великден
Отново за да бъдат употребени напуканите сварени яйца, които са негодни за боядисване, обикновено сред традиционните ястия за Великден се нарежда и яйчена салата с майонеза.
Може е дошъл момента за разнообразяване, затова ще ви предложим една по-различна идея за вкусно предястие. Увийте сварените яйца в кайма и ги опечете. Така ще имате чудесно предястие, което може да служи дори и за основно.
Основно ястие за Великден
По правило вкусното агнешко месо се похапва с удоволствие на Гергьовден, но всъщност е обичайна гледка и на трапезата за Великден. Вместо да се впускате да приготвяте дроб-сърма или печено агнешко, защо не пробвате да експериментирате с агнешка кавърма в омлет?
Десерт на Великден
Няма как Великден да мине без пухкав козунак. Както и няма да предлагаме други вариации, защото поднасянето на козунак за Великден, редом с шарени боядисани яйца, е стара българска традиция, а традициите трябва да се спазват, ако искаме да просъществува българщината, която би трябвало да ценим и уважаваме!
Коментари