Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Лесно и вкусно за Великден

Лесно и вкусно за Великден

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Дроб Сарма

Вижте поредните ни страхотни предложения за ястия, които ще обогатят празничната великденска трапеза.

Агнешка дроб сърма

Необходими продукти: 250 г сварени и нарязани агнешки дреболии, 2 ч.ч. ориз, 2 връзки зелен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. олио, сол, джоджен и магданоз на вкус, 4 ч.ч. гореща вода. За заливка: 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, щипка сода за хляб, 3 с.л. брашно.

Начин на приготвяне: Задушете зеления лук и добавете ориза, след това дреболиите и разбъркайте добре. Прибавете червения пипер, джоджена, магданоза, горещата вода и изпечете във фурната до златисто. Направете заливката, застройте и печете до зачервяване. Сервирайте със зелена салата.

Ароматни брускети

Необходими продукти: 1 франзела, 5 скилидки чесън, 1 домат, черен пипер, 50 мл зехтин.

Начин на приготвяне: Нарежете франзелата на тънки парченца, които след трябва да препечете. След като вече са препечени се намазват със зехтин. Смелете чесъна и настържете домата. Овкусете с черен пипер и сол на вкус и разбъркайте. С получената смес намажете филийките.

Печени картофи с чери домати

Брускети

Необходими продукти: 1 кг картофи, 1 глава лук, 100 г бекон, 300 г чери домати, 1 стрък розмарин, ½ ч.ч. бяло вино, ½ ч.ч. вода, сол, зехтин и масло.

Начин на приготвяне: Обелете, измийте и нарежете картофите на едри кубчета. Сложете ги в тавичка за печене, която е предварително намазана с масло и добавете нарязания лук, разрязаните на две половинки чери домати. В центъра сложете стръка розмарин и беконът, нарязан на кубчета. Залейте с вино и вода, посолете и напръскайте със зехтин. Печете на 180 градуса, за около 30 минути.

Славянски гювеч

Необходими продукти: 800 г агнешко /свинско или телешко/, 200 г кромид лук, 500 г домати, 500 г чушки, 200 г ориз, 100 мл мазнина, 1 ч.л. червен пипер, сол и магданоз.

Начин на приготвяне: Нарежете месото и го изпържете в мазнината. Извадете го и в същата мазнина изпържете нарязаният на едро лук. След това задушете 1-2 домата, нарязани на ситно. Прибавете червеният пипер и залейте с топла вода. Върнете отново месото, посолете и варете на тих огън.

Прибавете останалите домати и ситно нарязаните чушки, както и оризът. Прехвърлете ястието в гювеч, залейте с топла вода и печете докато не стане готово. Преди поднасяне поръсете с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest