Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Парти дипове - вкусно и лесно

Парти дипове - вкусно и лесно

AdminAdmin
Администратор
9504
Дипове за парти

В студените зимни дни няма нищо по хубаво от домашните партита. Ако искате да разнообразите арсенала от мезета и ви е омръзнало да залагате на нездравословните чипс, пуканки и пържени ядки, ето няколко предложения за вкусни и лесни за приготвяне парти дипове, които ще се съчетаят чудесно с гризини, брускети или сухари.

Първо да изясним какво е значението на чуждицата "дип" и каква е разликата между дип, дресинг и ранч. Общото между трите понятия е, че всичките са един вид сосове. Разликата е в консистенцията. Дипът е по-гъста, почти колкото пюре смес, подходяща по-скоро за мазане, отколкото за поливане. Много е удобно да се загребва с гризини, брускети, арабски или индийски питки. Дресингът означава сос, но най-често се използва като синоним на заливка за салата. Ранч е сос на млечно-сметанова основа, комбинирана с определени подправки.

И така, след като изяснихме етимологията на новите термини в българската кулинария, да се върнем към парти диповете.

Първото предложение, което ще ви представим е Парти дип с извара.

Дипове

Подберете извара, която да не е водниста. В зависимост от консистенцията й, количеството на киселото мляко и майонезата може да варира. Важното е сместа да не стане много течна, а гъстотата да е удобна за "загребване".

Ще са ви необходими следните продукти:

400 грама прясна неовкусена извара, половин глава кромид лук – настърган или блендиран, 2 скилидки пресован чесън, 110 грама цедено кисело мляко, 160 грама майонеза, 1 чаена лъжица морска сол или колкото прецените на вкус, щипка черен пипер и 3 супени лъжици пресен копър, нарязан на ситно.

Начин на приготвяне:

Натрошете изварата с вилица. Добавете останалите продукти и смесете всичко добре докато не получите хомогенна смес. Препоръчваме ви, преди да поднесете този дип, да го оставите да престои поне за час, за да може сместа да поеме аромата на чесъна и копъра. Може да се съхранява и в хладилник.

Дип с авокадо, чесън, домат и пресен кориандър

Гуакамоле

Не, това не е известното Гуакамоле (Guacamole)! На външен вид наподобява, но вкусът е съвсем различен.

Преди да започнете да приготвяте този дип, трябва да сте сигурни, че обичате ароматът на кориандър. В противен случай можете да го замените с магданоз.

Ще ви трябват:

1 голямо авокадо, 1 голям узрял, но твърд домат, половин глава кромид лук, 2 скилидки чесън, пресен кориандър около 20-25 листенца (или магданоз), сол и черен пипер на вкус, около 30 мл. зехтин и сокът на половин лимон.

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да се нарежат, блендер можете да използвате, за да накълцате лука и чесъна, заедно с кориандъра (или магданоза), олиото и лимоновия сок. Ако не използвате блендер пресовайте чесъна и нарежете на много ситно лука и кориандъра (магданоза).

Почистете и обелете авокадото, а след това го нарежете на малки кубчета. Разрежете домата на половина, обелете го и отстранете дръжката, семките и цялата течна част. За този дип ще ви трябва само месото му. Всички продукти се смесват в подходящ съд. Всички продукти се разбъркват внимателно до получаването на еднородна смес.

Добре е да го оставите за час в хладилника - така продуктите ще се смесят и овкусят по-добре. Имайте предвид, че този дип не е траен и е добре да се консумира веднага след поднасяне.

Да ви е сладко и наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest