gotvach.bg»Статии»Любопитно»Първите чинии били четириъгълни

Първите чинии били четириъгълни

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Правоъгълна чиния
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Историята на съдовете е стартирала от най-древни времена. Керамичното изкуство е едно от най-древните на Земята. Основа за него е глината, която е достъпна навсякъде и историците смятат, че грънчарството е било занаят още в първообщинния строй.

По онова време обаче с този занаят са се занимавали гени. Върху древни керамични съдове са открити отпечатъци от женски пръсти. Истинските чинии обаче се появили преди 600 години във Франция.

Те били четириъгълни. В Русия пък се предпочитали съдове, които били изработени от чисто злато или сребро – това било приоритет на най-богатите семейства и на дворцовия антураж.

Един от най-големите сребърни сервизи, подарен от руската императрица Екатерина Втора на любовника си Григорий Орлов, тежал над два тона. Но много преди да се появят чиниите, се появили приборите.

Нож

Пръв бил ножът. Той се изготвял от първобитните хора, като с каменни ножове се разфасовали труповете на убитите животни, но не се използвали по време на храненето. В епохата на неолита видът на ножа се променил.

Той заприличал на съвременните ножове, станал тънък и дълъг. В Древен Рим професията на ножаря била от най-разпространените. Тогава ножовете се правели от стомана. Но в ежедневна употреба ножът влязъл едва през петнадесети век, и то само в богатите домове.

Това били красиви предмети с дръжки от слонова кост или скъпа дървесина. С появата на порцелана в Европа станали модерни ножовете с порцеланови дръжки, които се украсявали с фигури на животни и птици.

До седемнадесети век ножовете били с остър връх и се ползвали не само за нарязване на месо, но и вместо клечка за зъби. Това не изглеждало добре, затова френският кардинал Ришельо заповядал ножовете за хранене да се правят със заоблен връх.

Първите лъжици били изработени от обгорена глина и представлявали полукълбо с дръжка. В Древна Европа ги изработвали предимно от дърво, а в Египет – от слонова кост, камък и дърво.

Сребърни и златни лъжици ползвали само аристократите и то от тринадесети век насам. Металните станали популярни през десети век. Вилицата се появила през девети век в Средния Изток.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати