Да си отгледаме сами джинджифил вкъщи

Да си отгледаме сами джинджифил вкъщи

Джинджифилът е тропическо растение, което обича топлината и влагата. Външно прилича на острица или тръстика. Някои домакини страстно искат всичко да им е под ръка, свежо и домашно. Джинджифилът може да се отглежда и в парникови условия.

Корен джинджифил, който макар и да не е в тропиците, може перфектно до се отгледа в сандъче на перваза на прозореца.

Отглеждане и грижи за джинджифил

У дома джинджифилът е едногодишно растение. За здраво растение използвайте гладък, свеж, лъскав корен. Не го купувайте от магазина – отидете на пазара. Коренът трябва да съдържа живи пъпки (подобно на картофите).

Пазарският джинджифил може и да изсъхне - ако това се случи, поставете го в топла вода за няколко часа. Тази процедура ще накара пъпките да се „събудят“. Случва се под въздействието на слънчевата светлина и топла вода кореноплодната култура самостоятелно да пусне зелени пъпки.

Как да отгледаме джинджифил на перваза на прозореца?

Засадете живия корен с пъпките нагоре рано на пролет. Изберете широка и голяма саксия с качествена почва. Първо, трябва да се смеси със специален тор за кореноплодни култури. Продава се в агромагазините и има високо съдържание на фосфор.

Не вкопавайте корена джинджифил твърде дълбоко, няколко сантиметра са достатъчни. Когато кълновете все още не са се появили, поливането е необходимо по-рядко, само за да поддържа почвата във влажно състояние.

Отглеждане на джинджифил

Не забравяйте за редовния дренаж на засадения джинджифил! Без свободното преминаване на вода, коренът рискува да изгние. Подхранвайте растението поне два пъти месечно до лятото. През горещото лято се препоръчва саксията с кореноплодната култура, да се изнесе на балкона.

Можете да го поставите в оранжерия или в градината, дръжте саксията, изложена на светлина, но я пазете от пряката светлина. Оранжерията на сянка е най-доброто място за отглеждане на джинджифил. Поливайте растението с много вода при горещо време, пръскайте го често.

Началото на есента е трудно време за растението джинджифил, затова приберете го в топла и изпълнена със светлина стая. В средата на есента поливането трябва да се намали, за да изсъхне почвата. По този начин стимулирате растежа и развитието на корена.

По време на увяхване коренът може да бъде изкопан. За да не се развали, очистете джинджифила от пръста, измийте и подсушете. Съхранявайте го на сухо и тъмно място. Препоръчително е да се съхранява във фризер, в отделен пакет.

Джинджифил като декоративно растение

Джинджифиловото цвете е рядко явление. Ако спазвате всички условия за отглеждането му, можете да видите цъфтежа на джинджифила. Това изисква висока температура и влажност. Защитата от пряка слънчева светлина е задължителна. Цветето е надарено със светложълти венчелистчета с лилави ръбове, които са заобиколени от прицветници.

Когато отглеждате джинджифил като декоративно растение, цветето е приоритет, а не коренът. Можете да засадите корена в малка саксия и се препоръчва да не изваждате коренищата от земята в продължение на няколко години.

През зимата джинджифилът изисква минимум вода (за да бъде леко влажен). С началото на новия сезон цветето изисква редовно поливане и подхранване. Той трябва да съдържа калий.

Приложения на корена джинджифил

Джинджифил

Джинджифилът е универсално средство за подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт. Подобрява апетита и стимулира храносмилането. Лекарите препоръчват да се използва при почти всички стомашни заболявания с изключение на язвата.

Джинджифилът действа добре при нарушения на вестибуларния апарат, както и по време на морска болест. Действието му е насочено към премахване на гадене, слабост, световъртеж и студена пот.

Настърганият корени джинджифил придава на ястието специфичен вкус и ароматна пикантна миризма.

Противопоказания при консумация на джинджифил

Джинджифилът е вреден, ако страдате от язва и колит. Противопоказно е да се яде при чревни заболявания.

Лекарите съветват, да не се приема джинджифил от бременни жени в 6-9 месец, както и от кърмещи жени.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати