gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Есенна доза витамини за тялото

Есенна доза витамини за тялото

Есенна доза витамини за тялото
Снимка: 1

Макар да не е панацея, наличието на правилния баланс на хранителните вещества във вашия хранителен режим може да ви помогне да засилите имунната си функция, минимизирайки въздействието на есенните вируси.

Нашият имунитет работи като фино балансирана система за отблъскване на бактерии и вируси. Особено в тези пандемични времена трябва да сме сигурни, че той работи на пълни обороти.

Така че минаваме направо на въпроса с какви витамини да заредим тялото си на прага на есента, за да можем да го подготвим имунитета си за предстоящите атаки на вирусите.

Витамин D

Започнете с витамин D. Само 15-20 минути излагане на лятното слънце стимулира тялото ни да произвежда достатъчно витамин D за целия ден. Известно е, че слънчевият витамин има роля в поддържането на нормалната имунна функция. Проучванията показват, че хроничният статус на нисък витамин D може да бъде свързан с повишен риск от диабет тип 1 и множествена склероза.

На някои уязвими групи се препоръчва да приемат ежедневно добавка с витамин D през цялата година. Те включват деца на възраст под 5 години, бременни и кърмещи жени, хора на възраст 65 и повече години, както и тези, които са привързани в къщи или покриват кожата си по културни причини. Тези групи получават твърде малко слънчева светлина и имат повишена нужда за витамин D.

Витамин С

Витамин C е задължителен за есента

Може да се изненадате, че витамин С не предотвратява настинки и грип, но все пак може да намали продължителността и тежестта на симптомите. Витамин С действа като антиоксидант, предпазвайки организма от заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Запасете се с пресни цитруси като портокали и лимони и други плодове като киви, ягоди и боровинки за допълнителен тласък на имунната система за предстоящите есенни и зимни месеци. Зелените зеленчуци и картофите също съдържат високи нива на този витамин.

Витамин A

Друг важен витамин, с който трябва да запасите организма си на прага на есента, е витамин А. Освен че подпомага възстановяването и растежа на тъканите, той помага и за укрепване на имунната система и поддържане на добро зрение. За щастие е лесно да го включите във вашата диета, като основните хранителни източници включват мляко, яйчни жълтъци, черен дроб, тлъста риба (херинга, риба тон и сардини), моркови, домати, зелени листни зеленчуци, манго и кайсия.

Желязо

Желязото е важно през есента

Желязото е основен минерал за образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Добрият прием на желязо е необходим по различни причини. Липсата на желязо води до анемия – тялото не е в състояние да транспортира кислород, причинявайки летаргия и вялост. Жените също трябва да внимават да заместват желязото, изгубено по време на менструалния цикъл, за да не усещат слабост и умора.

Най-добрият източник на този минерал може да бъде намерен в червеното месо, макар че ако сте вегетарианец, по-малко съдържание може да се намери в зърнени продукти, хляб, брашно, яйца, боб, леща и сушени плодове. Препоръчва се желязото да се приема с витамин С, за да се подпомогне абсорбцията му в кръвния поток.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати