С наближаването на есента въздухът става хладен, листата на дърветата капят, денят е по-къс, а поради тази причина започва да се усеща липсата на слънчевата светлина заради което намалява производството на серотонина - хормонът отговорен за усещания като спокойствие и щастие.
Заедно с това той е свързан с регулиране на различни процеси - съня, психическата стабилност, ритъма на сърцето.
Реакцията на тялото се изразява в нужда от повече въглехидрати, повишаващи нивата на серотонин. Те се съдържат в много нездравословни храни и такива, които качват теглото. Можем обаче да избегнем тези неприятни последствия, ако си дадем сметка, че се намираме в най-богатия на полезна храна сезон.
Това са плодовете и зеленчуците, а разнообразието им през есента е наистина впечатляващо. Богатството от сочни храни, съдържащи ценни хранителни вещества и фитохимикали, е удоволствие не само за сетивата, но и ценен помощник в изграждането на силен имунитет, с който да преминем през зимните месеци.
Ето някои от най-полезните есенни храни. С тяхна помощ може да изготвите полезно есенно меню за всеки ден.
Сочни ябълки
При споменаването на полезна храна в съзнанието ни веднага се появява ябълката, и това не е случайно. Флаваноидите, които съдържа, са изключително мощен антиоксидант. Тя пази от онкологични заболявания, дори укрепва зъбите. Това са сериозни причини да бъде включена сред храните за ежедневна консумация през есента. Приготвяйте ябълкови сладкиши или пък печени ябълки.
Червени боровинки
Червената боровинка е вкусен, сочен и здравословен есенен плод. Не само, че е нискокалорична, но и богата на антоцианини, а те са безценни за сърцето. Полезна е и при болести на венците, отделителната система, а и като превенция и помощник при ракови заболявания.
Вкусна тиква
Ако има типична есенна храна, това е тиквата. Тя е много добре заредена с полезни вещества. Бета каротинът, фолиевата киселана и витамините, особено безценния в борбата с вирусни заболявания витамин С, както и омега-3 мастните киселини са все ползи, които можем да извлечем от тиквата. С помощта на тиквата ще запазим и кожата си свежа и хидратирана в студените дни. През есента си направете тиквен пай и печена тиква.
Пащърнак
Този кореноплоден зеленчук от семейството на морковите съдържа фибри, желязо, калий, витамин С. Сладкият му деликатен вкус го прави подходящ за сурова консумация или приготвен на пара. Есенните супи и ястията, които се приготвят с различни зеленчуци, стават по-вкусни с пащърнак и затова може да се окаже всеки ден съставна част от менюто.
Печени кестени
Още една асоциация с есента е появата на кестени на пазара. Съдържащият се в тях витамин В6 е много важен за имунитета. Фибрите са полезни за храносмилането, а засищащият ефект на кестена подпомага грижата за фигурата. Грижи се и за вида на кожата и кондицията на белите дробове.
Карфиол
Полезните фитонутриенти са в изобилие в карфиола, а те са добра превенция срещу ракови заболявания. Той е добра превенция и срещу лошия холестерол, дава и нужния всекидневно витамин С, така че блюдата с карфиол могат да участват в подготовката на дневното меню за есента.
Индивидуалният хранителен режим през есента е добре да се подготвя внимателно с мисъл за предстоящата зима, в която не е без значение с какви запаси на полезни вещества ще влезем. Есента ни дава богат избор в тази посока.
Вижте също отбрани есенни рецепти!
Коментари