Клонирани трюфели се задават на пазара

Трюфели
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Трюфелите са един от най-скъпите и редки деликатеси на земята и като такива се радват на особено внимателен подбор и грижа. Официално се смята, че най-много гъби от този вид има във Франция, но първенството по разновидност на трюфели всъщност държи Австралия.

Ако в началото на 20-ти век във Франция ежегодно са събирани по 1000 тона от продукта, то днес добивите на ценния деликатес са едва 40-50 тона. Този факт дълбоко тревожи французите, които в отчаянието си са решили да предприемат крайни мерки, за да не се усети липсата на вкусотията на пазара.

Френската провинция Корез неотдавна обяви, че има намерение да започне клониране на известния в цял свят деликатес, а драстичното решение е взето след значителното намаляване на добивите от тях през последните години.

Решението на французите всъщност не е нелогично, имайки предвид, че килограм трюфели струва около 1300 долара на американския пазар.

За да намерят изход от дефицита на рядката гъба властите в Корез ще сключат тригодишен договор, който предвижда разработката на методика за изкуствено създаване на трюфели с компаниите Delpeyra и STEF-TFE. Вместо в корените на дървета клонингите на трюфелите ще растат в лаборатория. Не е ясно обаче дали уникалните вкусови качества на гъбата ще бъдат запазени.

В естествена среда трюфелите растат под земята, на не повече от тридесет сантиметра дълбочина. Поколения биолози, ботаници и учени са се опитвали да развъждат ценния продукт, чиято цена е в буквалния смисъл „златна”, но без особен успех. Трюфелите растат само в натурална природна среда.

Най-добре трюфелите виреят в иглолистни гори, като се откриват с помощта на специално обучени кучета и прасета. Намаленият добив на трюфели в цял свят през последните десетилетия се дължи най-вече на драстичните климатични промени, големите суши и проливните дъждове.

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати