gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вегануари - защо наричат така 1 месец от годината?

Вегануари - защо наричат така 1 месец от годината?

Вегануари - защо се нарича така
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
32.00 лв.
Виж ››

Някога чували ли сте страната дума Вегануари, ако не, значи сега ще ви обясним, какво е това. Всъщност идея за Вегануари се ражда през 2014 година, като целта на това е да се разпространят ползите от веганството за организма и природата заедно с това.

Вегануари - защо наричат така 1 месец от годината?

Както може би вече сте се досетили думата идва от съчетанието на "веган" и "януари", като именно началото на годината е идеалното време за очистването на разума ни, но и за промяна на начина на хранене с по-здравословен и хуманен спрямо милионите животни по света, чиято популация намалява постоянно.

Всяка година над 1 милиона души се включват в това предизвикателство, излизайки извън привичната си зона на комфорт и спират да консумират продукти от животински произход, а именно месо, риба, млечни, яйца. Ако и вие сте решили да се включите във Вегануари, макар и с малко закъснение, тогава се надяваме със следващите няколко вкусни веган рецепти да ви вдъхновим и да ви мотивираме.

Три веган рецепти за Вегануари

Пица от сладък картоф

Миналата година доста бяха нашумели здравословните рецепти за пица. Например пица с тесто от карфиол, като може би дори вече сте ги пробвали. Днес ви предлагаме една по-интересна идея, а именно усъвършенстваната пица от сладък картоф, която е не само здравословна, но и много полезна.

Веган пица

Необходими съставки:

- 150 грама печен сладък картоф⁣;

- 20 грама кокосово брашно⁣;

- 10 грама грахов протеин на прах;

- сол и любимите ви подправки⁣ на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Изпечете сладките картофи, които имате, като за целта ги сложите в загрята на 160 градуса фурна за около 35-40 минути или повече, ако фурната ви е по-слаба. Можете да направите това и от предната вечер, а след това да използвате печения сладък картоф студен, тъй като така е по-лесен за оформяне;

2. След това намачкайте картофа и добавете всички подправки, както и брашното, оформяйки тесто, което не трябва да е лепкаво;

3. Направете тънък блат от тестото и го сложете на хартия за печене;

4. Изпечете го в загрята на 150-160 градуса фурна за около 15-на минути;

5 Внимателно го обърнете, за да се изпече за още 10-на минути и от другата страна;

6. Намажете веган пицата по желание, като можете да аранжирате с тофу, маслини и мариновани гъби, като не забравяте и за любимия ни доматен сос.

Булгур със зеленчуци

Веган салата

Още една лесна, но за сметка на това невероятно вкусна веган рецепта, която ще погали всичките ви рецептори и ще ви отведе в страната на здравословните ястия.

Необходими продукти:

- 1 ч.ч. булгур;

- 1 тиквичка;

- 1 шепа стафиди;

- 2 ч.л. масала по избор;

- 1 шепа кокосов чипс;

- 1 ч.л. сол и черен пипер;

- 2 шепи чери домати;

- 1 шепа рукола;

- 3 с.л. кокосово олио;

- сок от 1/2 лимон.

Начин на приготвяне:

1. Първо сварете булгура, като е важно да набъбне добре и да стане пухкав, като за целта използвайте 1 чаша вода;

2. След това добавете кокосово масло, масалата, шепата стафиди и кокоса, доматите, като бъркате непрекъснато, докато кокосът стане по-тъмен;

3. Следващата ви стъпка е да сложите нарязаните на тънко и овкусени с малко сол и черен пипер тиквички в тиган, който е предварително загрят добре;

4. В купа за салата сложете булгура, зеленчуците и добавете за цвят малко рукола, а също така при желание добавете лимонов сок за вкус.

Купата на Буда

Последното ни предложение за Вегануари е не по-малко изкушаващо и вкусно. С него лесно ще разнообразите менюто си и ще опитате една по-различна комбинация от полезни, но и много вкусни ингредиенти.

Веган рецепта

Необходими съставки:

- 400 грама сварен нахут;

- ½ ч.л. куркума;

- 1 брой краставица;

- 2 с.л. зехтин;

- 2 броя авокадо;

- 200 грама чери домати;

- ½ ч.л. кайенски пипер;

- сол и пипер на вкус.

За дресинга:

- 1 лимон;

- 50-60 грама сусамов тахан;

- 2 с.л. сусамово семе.

Начин на приготвяне:

1. Първата ви задача е да нарежете краставицата и всичко останало;

2. Пригответе и дресинги от необходимите съставки;

3. Подредете в красива чиния всички ингредиенти на това блюдо и накрая го полейте с дресинга, като можете да добавите и запечен сусам Поръсете с посочените подправки за зеленчуци.

Ето че вече и вие знаете, с какво можете да изненадате себе си през Вегенуари и да разнообразите менюто си или пък да изненадате вашите близки, които са решили да се придържат към вегетарианството и веганството. Във всеки един случай си заслужава поне веднъж да опитате тези здравословни рецепти, защото още от първата хапва ще се влюбите в богатия им и наситен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати