Чай от магарешки бодил - за какво помага
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от магарешки бодил - за какво помага

Чай от магарешки бодил - за какво помага

Чай от магарешки бодил - за какво помага
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Почти всеки е срещал из сухите тревисти места, покрай пътя или в запуснат терен едно растение, прилично на плевел, чийто цвят е кошничка във форма на полусфера в пурпурен цвят. Това е магарешки бодил.

Това растение, което често е плевел сред културните насаждения всъщност е истинско съкровище от природната аптека. Ползите му за здравето са безспорни и многобройни. Дължат се на изненадващо богатия му химически състав и като лек се използват всички части на растението.

Инулинът е главната придобивка на цветовете, а сапонините, горчивият лактон аркциопикрин, дъбилните вещества, кумаринът, витамин С и следите от алкалоиди се отриват в листата.

Активните съставки - инулинът и сапонините, повишават тонуса на гладката мускулатура, действат възбуждащо на централната нервна система. Предозирането може да има депресиращ ефект, затова рецептите се спазват стриктно.

Масло от магарешки бодил

Нашата народна медицина използва възможностите на магарешки бодил като тоник за организма и за ободряване най-вече под формата на билков чай. Билката също подобрява дейността на сърцето, повишава и артериалното налягане. Тя е с антисептично действие и този факт също намира приложение в рецептите.

Чаят от магарешки бодил помага, защото е с укрепващо и тонизиращо действие. Препоръчва се като диуретик и може с него да се прави профилактика при проблеми с чревния тракт.

Продължителният прием на медикаменти оказва негативно влияние на организма, затова след лечение е препоръчително в прочистването на тялото да участва и чаят от магарешки трън.

В народната медицина има значителен набор от рецепти за чай от магарешки бодил, подходящи при астматични пристъпи, сърдечна невроза, заболявания на бъбреците и цистит.

Магарешки бодил

Най-известно е приложението на магарешкия бодил при лечение на проблеми с простатата. Затова и чаят от растението е първото предложение при такива оплаквания, както и като профилактично средство.

За да се приготви полезен чай от магарешки бодил, се използват изсушените цветове на билката. Две супени лъжици от суровината се сваряват в продължение на 10 минути в 600 милилитра вода. Получената отвара се прецежда и овкусява, след което се приема на малки дози през целия ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати