gotvach.bg»Статии»Любопитно»Традицията да посрещнеш с хляб и сол

Традицията да посрещнеш с хляб и сол

Традицията да посрещнеш с хляб и сол

В България, а и не само, има много традиции и обичаи за посрещане на гости. Един от най-разпространените обаче е посрещането им с хляб и сол. Сега ще разгледаме по-подробно тази традиция и ще видим откъде е дошла тя и какво е нейното значение. Този обичай е със славянски корени, но уважението към хляба и солта са още по-древни.

В света едва ли има култура и народ, които да не уважават и почитат и хляба и солта. Това да посрещнеш с хляб и сол се смята за много голямо уважение и е един от най-известните жестове на гостоприемство.

Да посрещнеш чужденец с хляб и сол означава да го накараш да се почувства специален. Във всички народи със славянски произход този обичай е запазен и до днес. В България тази традиция съществува от незапомнени времена, въпреки че точното му предназначение е леко изгубено във времето.

А ето и какво е неговото значение. Хлябът представлява храната като цяло. Хлябът е символ, без който нито едно семейство не сяда на масата. Значението на солта е малко по-различно. Тя не просто овкусява хляба. Хората са вярвали, че солта има магически сили. Всеки един народ е бил наясно с това, че тя има силата да пречиства.

В евангелието на Марко и Лука пише, че: Солта е добра вещ. Солта бива свързвана с мъдростта, със защита от зли магии и сили, като имала свойството да ги разваля. Солта също така има и много ценни свойства, самата тя е много ценена. Преди векове е била по-ценна дори от златото.

Смисълът да посрещнеш с хляб и сол

Обреден хляб

Когато посрещнете някого с хляб и сол, хлябът е нещо просто, но за сметка на това много възвишено, а солта не се дава просто, за да може гостът да си овкуси хляба, а да се предпази от зли сили. Давайки хляб и сол на своите гости, ние ги защитаваме от уроки и зли сили.

Всъщност този обичай се води езически, но за сметка на това не осквернява и не противоречи по никакъв начин на християнството. Исус Христос много често е говорил колко са важни и ценни хлябът и солта. Друго важно нещо за тази традиция е, че ако ви посрещнат с хляб и сол, задължително трябва да си вземете. Ако не се приеме или се върне към човека, който го поднася, това според славяните е голяма обида за домакините.

Впрочем много народи използват хляба и за много други обреди и обичаи. Както споменахме, традицията да се посреща с хляб и сол и идва от славянските народи, но от тях идва и една легенда за самодиви, които много често се преобличали като обикновени жени и помагали за жътвата. Хлябът заема основно място на масата на самодивите, затова, когато някой искал да омилостиви самодива ѝ оставял малки питки, като вярвал, че човек, който стъпил на място на самодива, ще оздравее бързо.

В Русия също посрещат гостите си с хляб и сол. В тази страна и по-точно в нейния фолклор, хлябът е един от най-важните символи. Както навсякъде другаде по света, така и в Русия хората не сядат без хляб на масата. Руснаците никога не изхвърлят трохите, които остават от хляба. Дават ги на птици за храна. Питали ли сте се защо точно с хляб и сол, а не със захар например.

В Русия, а и в другите славянски народи, солта е една от подправките, която се е появила доста по-рано от останалите. Ако в къщите на славянските народи е имало хляб и сол, те са били смятани за безопасни за живеене. Наличието на хляб и сол също се е смятало за признак на богатство. А то е било споделяно с всички, които им ходели на гости.

Традицията да посрещнеш с хляб и сол

Да посрещнеш с хляб и сол означава, че караш гостите си да се чувстват добре, че ще ги нахраниш и че ще ги накараш да се чувстват като у дома си. Друго значение на този обичай е, че когато посрещате гост с хляб и сол, вие му пожелавате всичко най-хубаво - богатство, здраве и др.

Хлябът се поднася върху чист и бял поднос, който обикновено има някакъв символичен елемент. Отказването на хляба и солта е не само обида към домакина, но също така се вярва, че това може да донесе нещастие на този, който отказва. Вярва се също, че ако родителите искат детето им да има късмет в живота и да сбъдне мечтите си, когато го гощават с хляб и сол, те му дават своята благословия.

Вярва се също, че ако посрещнеш с хляб и сол, така може да се сключи сделка или споразумение. Когато сключиш договор с някого и след това го нагостиш с хляб и сол, това автоматично правило този договор неприкосновен, тоест той не може да бъде прекратен, а ако бъде нарушен, това било равносилно на грях пред Бог.

Съществува и друга традиция. Хлябът и солта означавали, че родителите на булката и младоженецът се съгласяват техните деца да се вземат. Този, който играе ролята на сватовник, трябвало да изяде няколко парчета от обреден хляб.

Не бива хлябът да се реже с остър предмет, а да се чупи, защото ако се реже с нож, това означава, че ножът може да "убие" цялата чудотворна сила на хляба. Друго задължително нещо е хлябът да се яде с ръце, които са предварително добре измити и сухи. И още едно задължително нещо е, че хлябът винаги се консумира след молитва.

А хлябът е основа на много други вкусни и икономични ястия, които може да приготвяте всеки ден на семейството си. Разгледайте нашите предложения за:

- баница от хляб;

- сладък хляб;

- пържен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати