Имали ли сте късмета да изкарате няколко дни на слънчевия гръцки остров Крит? Той е най-големият гръцки остров и поради своята изолираност от континенталната част на държавата, близостта до Африка, както и венецианското влияние, се отличава много от останалите гръцки острови не само с неземно красивата природа, мек климат и плодородна земя, но и със своето гастрономическо богатство.
Крит е родина на много типично местни и изключително качествени кулинарни продукти, като няма как да не споменем критската паста Хилопитаки, приготвена от грис от твърда пшеница и зеленчукови екстракти като спанак, цвекло и домати; или пък критското студено пресовано масло от бял трън. Истински шедьоври на кулинарното изкуство!
След този кратък увод, касаещ гастрономията на остров Крит, идва ред да ви запознаем и с още едно критско кулинарно изобретение, а именно критския хляб Ефтазимо. За ваша изненада в него не се съдържа нито мая, сода, бакпулвер или закваска. Тайната на критската рецепта за Ефтазимо е, че той се приготвя от нахут и за да набъбне, се използват единствено свойствата на бактериите на нахута, които позволяват това да се случи.
По своята същност Ефтазимо е традиционен критски хляб от нахут, който се сервира обикновено за предястие заедно с чаша узо или пък се приготвя по специални поводи и се носи в църквата. Както знаете, всички гърци (около 98 %) са последователи на православното християнство и посещават редовно църква. По възможност с нахутения хляб Ефтазимо.
Името на гръцкия хляб Ефтазимо произлиза от Афтозимо, което в превод означава „самонабъбващ“ именно поради факта, че за да набъбне и бухне се използват само бактериите, открити в нахута. Получава се много вкусен и ароматен хляб с деликатни трохички, за чиято направа не ви трябват никакви закваски, сода, бакпулвер или пък мая.
С течение на времето Афтозимо започва да бъде наричан Ефтазимо, което пък в превод от гръцки означава „омесен седем пъти“. Истината е, че изобщо не е необходимо да го месите осем път, но пък е важно да знаете точната рецепта за направата му. И тук идва мястото да ви я споделим, като напомняме, че трябва да сте много стриктни.
За да се получи успешно вашия хляб Ефтазимо и за да можете с удоволствие и облекчение да го консумирате с чашка узо, е необходимо следното:
1. За направата на Ефтазимо използвайте само органично брашно от нахут, защото всички консерванти и пестициди могат да унищожат така желаните за вас бактерии на нахута;
2. За изпълнение на рецептата използвайте само бутилирана вода или такава, за която сте сигурни, че не съдържа хлор;
3. Не използвайте много сол, защото това може също да доведе до унищожаване на бактериите на нахута;
4. И тъй като трябва много да бдите над „нахутените“ бактерии, то е добре да им осигурите топло място, като например да държите вече готовото тесто във фурната на включена лампа или пък да го увиете в одеяло.
Да преминем и по същество:
1. Изсипете брашното от нахут в купа с разделителни мерки. То трябва да достига граничната чертичка от 600 мл. Добавете и малко топла ароматизирана вода и го забравете за 10 -12 ч, докато не видите, че върху повърхността не се образува пяна;
2. При положение, че не се вижда пяна, то оставете за още няколко часа и ако имате късмет (в случай че няма пяна, то това означава, че бактериите не са се активирали и ще трябва да започнете всичко отначало) може да продължите с изпълнението на рецептата ви;
3. Добавете още малко брашно до получаването на гъста смес и омесете тесто;
4. Оставете да втаса до утрояване на обема на тестото;
5. Когато тестото е утроило обема си, можете да добавите съставки по ваш избор като сол, екстракт от дафинов лист, сусам, маково семе (с последните две можете да поръсите вашия Ефтазимо) и др.;
6. Оформете хлебчето от нахут, оставете пак да втаса и го изпечете в предварително загрята фурна за около 45-50 мин. Хлябът се пече на обичайната за фурната ви температура за печене на хляб.
В заключение ще добавим, че от Ефтазимо се получават едни от най-добрите сухари, с които можете чудесно да комбинирате вашето узо и традиционната гръцка салатка с маслинки. Да ви е сладко!
Коментари