gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как действа кафето?

Как действа кафето?

EvgeniaEvgenia
Помощник Готвач
273415284
Как действа кафето?
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Ефектите на кафето /кофеина/ върху човешкия организъм са такива, че тази напитка е една от най-масовите, но и най-специалните в цял свят.

Много от нас разчитат на сутрешната чаша кафе /което съдържа значително количество кофеин, освен ако не сме избрали безкофеинов вариант/ или на чашата кофеин следобед, да ни помогнат да преживеем деня по-бодри. Кафето е толкова широко разпространен продукт, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) оповестява, как около 80% от възрастните хора в САЩ приемат кофеин всеки ден, под различни негови форми.

Кафето не само разбужда, то е стимулант на централната нервна система, който влияе на тялото по много начини. Кафето с неговите дългосрочни ефекти върху тялото може да подтиква да се консумира по няколко чаши от него на ден.

Кафето действа като стимулант на централната нервна система. Когато кофеинът достигне до мозъка, най-забележимият ефект е бдителността. Хората се чувстват по-будни и по-малко уморени, така че затова то е често срещана съставка в лекарствата за лечение на сънливост, главоболие и мигрена.

Проучванията също така установяват, че хората, които пият кафе редовно, имат по-нисък риск от развитие на Алцхаймер и деменция. Тези ползи не важат за хора, които пият високооктаново кафе, вместо безкофеиново кафе.

Някои хора смятат кафето за здравословна напитка, но както повечето храни, прекаляването с него може да причини странични ефекти. Например, консумация на твърде много кофеин може да причини главоболие /мигрена/.

Вредни ефекти от консумацията на кафе

Кафе, кофеин

Мигрената е преди всичко свързана с изключването на кофеина от консумация. Кръвоносните съдове в мозъка свикват с ефектите на кафето и кофеина в него, така че ако внезапно се спре консумацията на кофеин, това може да причини главоболие, тревожност, раздразнителност, сънливост.

При някои хора внезапното спиране на консумацията му може да причини треперене. Изключително рядко, може да се прекали с консумацията на кафе и ако това се случи, симптомите на предозиране включват: объркване, халюцинации, повръщане.

Предозирането с кафе може да доведе до смърт поради конвулсии. Предозирането се получава при консумация на големи количества кофеин, най-често в енергийни напитки или хапчета за отслабване.

До 400 милиграма кофеин на ден се считат за безопасни. Това се равнява на около 4 чаши кафе на ден, въпреки че количеството кофеин в напитките варира значително.

Кафето увеличава количеството киселина в стомаха и може да причини киселини или стомашно разстройство. Хора, които имат стомашни проблеми, като киселинен рефлукс или язви, трябва да попитат своя личен лекар, дали е добре да приемат кафе. Кафето може да повиши кръвното налягане за кратко време. При повечето хора няма дългосрочен ефект върху повишаването на кръвното налягане, но все пак кофеинът в кафето не е препоръчителен за хора с хипертония.

Кафето в големи количества може да попречи на усвояването и метаболизма на калция. Това може да допринесе за изтъняване на костите (остеопороза). Ако се консумира твърде много, кафето може също да причини потрепване на мускулите. Ако се спре кафето, може да се усети и болка в мускулите.

Ефекти на кафето

Тъй като е стимулант, консумацията му може да доведе до увеличаване на сърдечната честота и метаболизма на плода на бременните жени. Твърде много кофеин може също да причини забавен растеж на плода и повишен риск от спонтанен аборт.

В повечето случаи, когато се консумира в малки количества, кафето е безопасно по време на бременност. Не се препоръчва при жени, които искат да забременеят.

Кафето може да засили метаболизма и изгарянето на мазнини. Поради способността си да стимулира централната нервна система, кофеинът може да увеличи метаболизма с до 11% и изгарянето на мазнини с до 13%.

Практически казано, консумацията на 300 мг кафе на ден може да изгори 79 калории дневно.

Не пропускайте да видите и нашите любими десерти с кафе и сладкиши с кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати