gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои за безвредните подсладители?

Кои за безвредните подсладители?

Стевия
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Подсладителите се считат за алтернатива на захарта и като такива, те имат задачата да направят ястието ви вкусно, но и здравословно.

Съществуват два вида заместители на т.нар. „бяла отрова“ – захарта: синтетични и естествени. Тази статия е фокусирана върху предимствата на вторите и в частност: къде можете да ги откриете в очертанията на модерния пазар.

Ето подсладителите, които не са вредни:

Стевия

Стевията е хранителна добавка, бедна на калории и едновременно 300 пъти по-сладка от захарта. Ползва се много за сладкиши без захар. Това я прави подходяща за хора със здравословни проблеми и за такива, които желаят да изгубят от теглото си. Тя е натурален вид подсладител и се добива от растение в семейството на слънчогледите с името Stevia Rebaudiana Bertoni.

Произходът ѝ идва от Япония, но се разпространява предимно в Южна Америка и там се използва като подсладител от векове. Други предимства, които тази билка притежава, са, че тя не оказва отрицателно въздействие върху кръвната захар или инсулина. В съвременния пазар стевията е широко разпространена и може да бъде закупена лесно, но цената ѝ е най-висока спрямо останалите изброени безвредни подсладители. И все пак рецептите със стевия набират все повече популярност.

Пчелен мед

Медът е познат на всички ни, но малцина осъзнават неговите забележителни хранителни предимства. Като за начало, той е най-старият, познат за човечеството, заместител на захарта. В него се съдържат, ценни за организма, минерали и витамини, а добитият от пчелите нектар има свойството да разделя захарозата на два вида захари, улеснявайки нейното абсорбиране.

Кои подсладители не са вредни

Освен това, суровият мед притежава антибактериални, антимикробни и антибиотични свойства, което го превръща в перфектния завършек на едно здравословно меню. Медът може да бъде закупен почти от всеки хранителен магазин и цената е напълно достъпна. Затова и медът в ястията е популярен естествен подсладител.

Канела

Канелата е широко разпространена подправка в съвременната кухня. Нейната популярност обаче е напълно оправдана, тъй като изследвания доказват полезните ѝ свойства за здравето. Някои от тях сочат, че канелата спомага за регулирането на кръвната захар, понижаването на LTD холестерола и също така може да преустанови разпространяването на гъбични инфекции. В допълнение, тя е богата на витамини и съдържа антиоксиданти.

Кокосова захар

Все по-бързо набиращ популярност заместител на захарта е кокосовата захар. Тя се добива от сока на кокосовата палма и има малко по-наситен вкус от обикновената кафява захар.

Кокосовата захар има значително малък гликемичен индекс, което я нарежда сред здравословните подсладители. Също така, тя съдържа разнообразие от витамини и минерали и същевременно е с ниски съдържания на фруктоза. Като недостатък може да се открои по-трудната достъпност на този продукт и значително по-високата му цена на пазара.

Монашески плод

Подсладител монк

Когато говорим за модерни натурални подсладители, няма как да не споменем монашеския плод или още наречен „лаканто“. Произходът му идва от Южен Китай и има древна история в монашеските общности.

Ползите му са причината да бъде използван широко в китайската медицина и да бъде определян като „Плодът на безсмъртния“. Той има 0 съдържание на калории и не влияе на кръвната захар.

Друго ключово предимство на този здравословен повредител е, че неговият сладък вкус се държи на антиоксиданти и с това качество се превръща за благоприятна за здравето съставка. Монашеският плод е полезен за хората, страдащи от диабет, като дори им предоставя 200-300 пъти по-сладък вкус от захарта.

Недостатъкът обаче на този подсладител е трудната му достъпност, като той все още не се доставя за територията на България. В световен план обаче се ползва в кулинарните рецепти при диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати