gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С какво да заменим захарта?

С какво да заменим захарта?

МарияМария
Новак
1141
С какво да заменим захарта?
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Обичате ли сладко?

В тази статия няма да Ви убеждаваме да се откажете от него. Напротив. Ще Ви разкажем за здравословната алтернатива – как да задоволите желанието си за вкусен десерт и да се чувствате добре.

Ето кои са натуралните подсладители, с които лесно може да замените захарта в някоя рецепта за здравословна торта или вкусен крем.

Стевия

Стевията е един от най-популярните нискокалорични подсладители. Извлича се от листата на растение, наречено Stevia rebaudianа, което се отглежда от векове в Южна Америка заради своята сладост и лечебно действие.

В листата на стевия се намират няколко сладки съединения - основните са стевиозид и ребаудиозид А – много по-сладки от захарта, но без неблагоприятните последици за организма.

Осигурявате на организма си сладост без калории.

Проучванията сочат, че включването на стевия към дневното меню може да има редица ползи за здравето:

Да заменим захарта

Стевията може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане при хора с хипертония, без да засяга нормалните нива на кръвно налягане.

Стевията може да бъде полезна алтернатива на захарта за хора с диабет и да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.

Вкусът на стевията е специфичен и до голяма степен зависи от производителя, така че може да се наложи да експериментирате, за да намерите вкуса, който харесвате най-много.

Еритритол

Еритритолът е бял кристален прах без мирис, с чист сладък вкус, подобен на захарозата. Насипен подсладител с добър вкус, който е подходящ за различни нискокалорични храни. От 1990 г. еритритолът се произвежда в търговската мрежа и се добавя към храни и напитки, за да осигури сладост, да подобри вкуса и текстурата им.

Еритритолът има висока храносмилателна толерантност и използването му е напълно безопасно за хора с диабет и предразположеност към развитие на кариеси.

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол със сладост, наподобяващ тази на захарта. Редица проучвания доказват благоприятните му ефекти върху организма. Осигурява текстура, цвят, вкус, стабилен за по-дълги периоди от тези на продуктите с основа конвенционални захари като захароза. Ксилитолът е подходящ за употреба при диагностицирани диабет и инсулинова резистентност. Допринася благоприятно за здравето на зъбите, като спомага за намаляване риска от кариеси и зъбна плака.

Освен това изследванията показват, че ксилитолът може да повиши нивата на няколко съединения в храносмилателния тракт, за да помогне за поддържането на чревния микробиом.

Ксилитолът също не повишава нивата на кръвната захар или инсулина. Въпреки това използвайте с мярка, тъй като подобно на други захарни алкохоли употребата на високи дози може да има странични ефекти върху храносмилането.

Подсладители

Всеки, който се интересува от здравословно хранене, непременно е експериментирал и с други натурални подсладители, за да замести захарта в хранителния си режим - кокосова захар, меласа, мед, кленов сироп. В действителност, по отношение на ефекта върху организма, те не се различават много от захарта.

Въпреки че използвани в умерени количества могат да бъдат по-добрата алтернатива, те не трябва да се считат за бързо решение, когато са налице здравословни проблеми. Всъщност, консумирането на големи количества естествени захари в дългосрочен план може да увеличи глада за сладко, както и да допринесе за проблеми като наддаване на тегло и диабет тип 2.

Без значение коя алтернатива ще Ви допадне най-много, нашият съвет е да се придържате към разнообразно и балансирано хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати