gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, които ни зареждат с енергия

Храните, които ни зареждат с енергия

Храните, които ни зареждат с енергия

Дори и да се храните балансирано, да включвате в менюто си здравословни продукти и да закусвате всеки ден, сякаш като по правило в следобедните часове винаги ви застига умората.

Единственото, което ви се иска в такъв момент е да избягате от офиса, да се приберете и да се отпуснете на удобното си канапе. Това често е непостижимо, но все пак има спасение от досадната умора. Според експертът по хранене Сара О `Нийл има няколко прости съвета, които ще заредят тялото ви с енергия в следобедните часове.

3 хранения на ден + междинни закуски

Храните, които ни зареждат с енергия

Според хранителните експерти това е панацеята, която би ни донесла тонус, бодрост и настроение през целия ден. За да се чувства жизнен, човек трябва да закусва, обядва и вечеря в неголеми порции, като между тях може да си позволи малки закуски.

Сутрин яжте пълнозърнести продукти и плодове, на обяд хапнете леки протеини (салата с риба тон с няколко оризови питки), на вечеря пак може да консумирате протеини, като пилешко и пуешко месо, кус-кус и т.н. Ако ядете въглехидрати на вечеря, тогава хапвайте по-рано. Това позволява да не се събудите уморени и гладни.

Соя вместо месо

И макар соевите продукти да не могат да изместят месото, добре е от време на време да изберете соя пред пържола или филета. Соята е невероятен източник на протеини, който ще ви зареди с енергия и няма да позволи да се уморите бързо и безпричинно. Освен месото, това е единственият пълноценен източник на протеини с всички аминокиселини.

Храните, които ни зареждат с енергия

Въглехидратите не са враг

През последните години се изписа много за вредите, които причиняват въглехидратите. Те обаче са нужни на тялото ни, за да изразходва то правилно енергията. Въглехидратите, идващи от пълнозърнест хляб, ориз и макаронени изделия са изключително важни, затова не пренебрегвайте тези продукти.

Пълнозърнестите храни имат способността да освобождават енергия бавно. Ако ги включите в закуската си, ще имате достатъчно енергия до обяд. За разлика то пълнозърнестите хранителни продукти, белият хляб например дава на тялото ни въглехидрати, които предизвикват бързо покачване на кръвната захар.

В следствие на това има спад в енергията малко след като сме хапнали иначе толкова вкусния бял хляб. Резултатът е глад за повече захар в следствие на падане кръвната захар.

Храните, които ни зареждат с енергия

Следобедна закуска

На работното място без никакъв проблем може да хапнете нещо, което да ви даде енергия. Най-подходящите храни за случая са кисело мляко с плодове, ядки (орехи, фъстъци, бадеми).

Погълнатите захари се отделят направо в кръвта и се зареждате с енергия, за разлика от мазнините, на които им трябва много време за храносмилане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати