Баклата е незаслужено пренебрегвана от много домакини, а тя е вкусен и полезен продукт, който зарежда тялото с енергия и гони сънливостта.
Баклата е използвана често в средиземноморската и американска кухня, а също така и в индийската. Баклата е ценен доставчик на енергия за организма, тъй като съдържа голямо количество белтъчини, които се доближават до белтъчините в месото. Баклата съдържа повече белтъчини от много други бобови растения.
Баклата съдържа също така много ценни витамини – витамин А, витамини от групата В, които са много важни за нервната система, витамин С, витамин Е, фолиева киселина, а също така важния витамин К.
Баклата е полезна за организма и защото съдържа калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, селен и цинк. Не се препоръчва да се прекалява с баклата в менюто на малки деца. Тя не се препоръчва и при подагра, а също така при някои заболявания на стомаха.
Баклата се препоръчва и като заместител на кафето и дори на енергийните напитки, тъй като тя съдържа много ценна аминокиселина. Тя се намира само в някои продукти.
Това е аминокиселината тирамин, която стимулира изхвърлянето на норадреналин в мозъка. Така организмът е зареден за още дълго време с енергия и ако хапнете бакла, няма да искате да заспите скоро.
Не се препоръчва да се дават ястия от бакла на деца след 16 часа, както и на възрастни, ако искат да заспят бързо. Ако консумирате вечер бакла, след това много трудно можете да заспите.
Ако искате да се чувствате заредени за дълго време с енергия и да не ви се спи, хапнете ястие от бакла. Това е полезно когато ви предстои много работа или трябва да се концентрирате върху учене преди важен изпит.
Баклата е много вкусна, но като цяло не е много популярна, тъй като вкусът й е с лека горчивина. Но преди да излезе зеленият фасул, баклата е ценен негов заместител, тъй като узрява преди него.
С бакла се приготвят много вкусни ястия, които са със специфичен вкус и зареждат енергизират организма. С бакла може да се приготви пюре и супа, които са полезни и вкусни.
Коментари