Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Баклата гони сънливостта и зарежда с енергия

Баклата гони сънливостта и зарежда с енергия

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Бакла

Баклата е незаслужено пренебрегвана от много домакини, а тя е вкусен и полезен продукт, който зарежда тялото с енергия и гони сънливостта.

Баклата е използвана често в средиземноморската и американска кухня, а също така и в индийската. Баклата е ценен доставчик на енергия за организма, тъй като съдържа голямо количество белтъчини, които се доближават до белтъчините в месото. Баклата съдържа повече белтъчини от много други бобови растения.

Баклата съдържа също така много ценни витамини – витамин А, витамини от групата В, които са много важни за нервната система, витамин С, витамин Е, фолиева киселина, а също така важния витамин К.

Ползи от бакла

Баклата е полезна за организма и защото съдържа калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, селен и цинк. Не се препоръчва да се прекалява с баклата в менюто на малки деца. Тя не се препоръчва и при подагра, а също така при някои заболявания на стомаха.

Баклата се препоръчва и като заместител на кафето и дори на енергийните напитки, тъй като тя съдържа много ценна аминокиселина. Тя се намира само в някои продукти.

Това е аминокиселината тирамин, която стимулира изхвърлянето на норадреналин в мозъка. Така организмът е зареден за още дълго време с енергия и ако хапнете бакла, няма да искате да заспите скоро.

Ориз с бакла

Не се препоръчва да се дават ястия от бакла на деца след 16 часа, както и на възрастни, ако искат да заспят бързо. Ако консумирате вечер бакла, след това много трудно можете да заспите.

Ако искате да се чувствате заредени за дълго време с енергия и да не ви се спи, хапнете ястие от бакла. Това е полезно когато ви предстои много работа или трябва да се концентрирате върху учене преди важен изпит.

Баклата е много вкусна, но като цяло не е много популярна, тъй като вкусът й е с лека горчивина. Но преди да излезе зеленият фасул, баклата е ценен негов заместител, тъй като узрява преди него.

С бакла се приготвят много вкусни ястия, които са със специфичен вкус и зареждат енергизират организма. С бакла може да се приготви пюре и супа, които са полезни и вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest