Истини и митове за водата
Fact and Fiction about Water
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Истини и митове за водата

Истини и митове за водата

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95242k
Вода
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
33.75 лв.
Виж ››

Животът на Земята се е зародил от водата. Самото човешко тяло представлява ¾ вода и е от изключителна важност да приемаме почти постоянно вода в достатъчни количества, за да може организмът ни да се рехидратира отново и отново.

Освен жизнено необходима, водата е и в състояние да поддържа талията ни тънка. Пиейки често вода, притъпяваме чувството на глад, което често ни кара да посягаме към солетите или пакетчето с бонбони.

Изследвания доказват, че 2 чаши вода преди всяко хранене са в състояние да отнемат няколко килограма от телесната ни маса за 2 месеца.

Има обаче няколко заблуди, които са придобили широка популярност и с които не се изчерпва цялата истина за водата и нейния прием.

- Колкото повече вода, толкова по-добре

Това твърдение е наполовина вярно, наполовина невярно. Човек не може да живее без тази животворна течност и е необходимо постоянно да си я набавя. От друга страна, прекомерното наливане с вода без ясна причина и без да изпитваме жажда, не е особено полезно. Прекаленият прием на вода води до загуба на минерали, важни за организма, сред които е калият.

- Минимум 2 литра вода на ден

Този постулат е по-скоро препоръчителен и варира в зависимост от нуждите на конкретния човек. Приема се, че количеството вода, необходимо за възрастен човек, варира между два и два и половина литра вода дневно. Персоналните нужди на всеки обаче се определят от фактори, като физическо натоварване, което увеличава нуждата от вода. От значение е и климатът – при по-горещо време човек се поти и е необходимо да поглъща повече течности.

Вода и Салата

Възрастта също е определяща за дневния ни прием на безцветната течност. С увеличаване броя на човешките години водата в организма намалява. Не бива да забравяме и пола на човек, който също е определящ за количеството вода на ден. Мъжкият организъм има по-високо съдържание на вода, затова и силният пол се нуждае от по-големи количества дневно.

- Водата ни вталява

Както споменахме, водата има такъв ефект, но сама по себе си тя няма свойствата на диетичен продукт. Единственото, което прави водата, е да запълва за известно време корема, да създава чувство за ситост и да прогонва апетита. Тя действа добре на стомашно-чревния тракт и храносмилането, като по този начин способства ускоряването на метаболизма. Засилвайки обмяната на веществата, водата може да бъде определена като верен съюзник в борбата с килограмите.

- Единствено водата хидратира

Това твърдение е невярно. Водата е безценна, но в крайна сметка е заменима от другите течности, по простата причина, че и те са приготвени от вода. Хидратиране на тялото може да дойде от сокове и фрешове, също така от плодове, зеленчуци. В резултат на химичните процеси в организма се освобождава вода.

- Пием вода само когато сме жадни

Това твърдение е леко подвеждащо. Не винаги липсата на жажда означава, че сме достатъчно хидратирани. Дори да не изпитваме нужда да пием вода, е добре да се сещаме за това, защото и без чувство за жажда може да се дехидратираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest