gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горчивите храни са полезни

Горчивите храни са полезни

Горчивите храни са полезни

„Горчиво” е дума, която се изговаря най-често на сватби или от деца, когато пият лекарство. Като цяло тази дума е синоним на нещо, което не е вкусно.

Оказва се обаче, че горчивите неща могат да са вкусни, а освен това – и много полезни. Съществува наука, известна под името вкусотерапия, която е клон на рефлексотерапията.

Вкусовите рецептори на езика са свързани с всички системи на организма, затова въздействието върху една или друга част на езика лекува различни органи.

Например за стомаха отговаря средната част на езика, а за сърцето – неговия край. Който от вкусовете усеща езикът, така реагира органът, свързан с него.

Не е необходимо да гълтате храната, която ще използвате като лекарство, достигащо до органите чрез езика ви. Достатъчно е да я подържите в устата си десет минути.

Вкусотерапията в домашни условия не се различава от базовата кулинария. Най-важното е да се избере като базов само един единствен определен вкус – горчиво, сладко, солено или кисело.

Горчивите храни са полезни

Ряпата е известна като общоукрепващо средство, но като цяло хората я избягват. Тя съдържа полезни киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини.

Ряпата подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета, спомага за по-добро храносмилане, представлява природен аналог на широкоспектърен антибиотик и изкарва излишните течности от организма.

Различните части на ряпата са полезни по свой начин. Петте сантиметра, които са най-близо до листата, съдържат най-много витамин С, но тази част на ряпата изисква топлинна обработка, тъй като е много жилава.

Средата е най-вкусна и хрупкава, а опашката е богата на етерични масла, полезни за храносмилането. Ряпата е противопоказна на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, както и за неотдавна изкарали инфаркт.

Хрянът убива болестотворните бактерии, намалява възпалението, има ярко изразени бактерицидни и антисептични свойства. Купувайте само хрян, който настъргвайте и смесвайте с лимонов сок. Противопоказанията са като на ряпата.

Горчицата, която е „роднина” на хряна, се използва при заболявания на нервната система – от нервна превъзбуда и неврит на седалищния нерв до истерия. Противопоказанията са като при ряпата и хряна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати