Без мастни киселини организмът се състарява бързо

Котлет Сьомга
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Съществуват само две незаменими мастни киселини – това са линолевата и линоленовата, всички останали са заменими. Без двете незаменими мастни киселини кожата се набръчква, ноктите се чупят, косата започва да пада и да се пълни с пърхот.

Освен това започват да се развиват заболявания на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, нарушава се кръвоснабдяването и човек много бързо се състарява.

Молекулите на мастните киселини се състоят от атоми на въглерода, към които се присъединяват атоми на кислород и водород. Ако атомите на водорода са разположени покрай веригата от атомите на въглерода, те ги насищат и тогава мастната киселина се нарича наситена.

Продуктите, в които се съдържат наситени мастни киселини, при стайна температура остават в твърдо или непроменено състояние. Това са свинското месо, агнешкото, овнешкото, птичето месо, млякото и млечни продукти, някои растителни мазнини като палмовото и кокосово масло, както и маргарин и други хидрогенизирани мазнини.

Всички тези продукти съдържат и ненаситени мазнини, но в много малки количества, затова тяхната консумация при предозиране оказва негативно влияние върху здравето.

Полиненаситените мазнини остават течни при стайна температура. Те се съдържат най-вече в олиото – соевото, лененото, слънчогледовото, царевичното, ореховото, както и в тиквените семки, орехите, маковото семе, слънчогледовите семки, рибата, морските дарове, тофу, соя, покълнала пшеница и тъмнозелените листни зеленчуци.

Салата със Скариди

Мастните киселини намаляват кръвното налягане и нивото на холестерол в кръвта, но при неправилно съхраняване те бързо се развалят и могат да нанесат вреда на здравето.

Най-добре е да поемате мастни киселини от продуктите, които ги съдържат – мазната морска риба, различните видове маслини, семки и ядки.

Ненаситените мастни киселини снабдяват клетките ни с енергия и са строителен материал за тях, те поддържат в добро здраве сърцето и кръвоносните съдове, помагат за образуването на необходимите хормони, подобряват работата на нервната система и мозъка, предотвратяват различни заболявания и укрепват имунитета.

За сърцето и кръвоносните съдове ненаситените мастни киселини са от особено важно значение – те повишават нивото на полезния холестерол в организма и го изчистват от вредния. Върху стените на кръвоносните съдове се образуват холестеролови плаки, а ненаситените мастни киселини ги разтварят.

Така се подобрява работата на сърдечния мускул, мозъка, мускулите, ставите и органите. Повишава се и еластичността на кръвоносните съдове и се подобрява съставът на кръвта.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати