Пропускате закуската - вредите на стомаха

Закусване

В днешни дни много хора пропускат закуската, забързани в напрегнатото си ежедневие. За много хора "закуската" представлява чаша горещо кафе с цигара на празен стомах.

Това начало на деня обаче никак не се харесва на организма.

Сутрин хората се нуждаят от енергия, за да посрещнат дневната активност. Цялата храносмилателна система отделя сокове и ензими, очакващи да разграждат въглехидрати, белтъци и мазнини. Но вие просто не засищате "глада" на организма, тъй като пропускате закуската.

Какво следва по-нататък? Нивото на кръвната захар спада, появява се изнервеност, разсеяност и главоболие. Изгладнели като вълк около обед вече поглъщате каквото ви е под ръка, много често храни от типа "фаст фуудс".

Съзнанието е стеснено само до необходимостта да се достави каквото и да е гориво на тялото. По този начин обаче се започва един порочен кръг – яденето на подобни храни рязко повишава кръвната захар, следва мощно отделяне на инсулин и нов спад на глюкозата.

Закуска

Вечерта пък идва и мисълта за удоволствието от храненето. Обилната трапеза с разнородни ястия, пийване и разговори пред телевизора, най-вече около 19–20 часа.

Точно това обаче е времето, в което организмът е настроен от природата да намалява активността си. И така около полунощ, когато вие си почивате, натоварвате организма, в който кипи усилен извънреден труд по преработването на късната гощавка.

Тези калории обаче идват в повече на организма и той предвидливо ги натрупва като запаси във вида на мразените от всички тлъстини - основно около корема и седалището.

Това е най-простото обяснение на въпроса, който много хора си задават. А именно защо пълнеят, след като почти не ядат. Вечерното хранене изцяло се превръща в запасни мазнини. И това е само едната беда. Другата е изтерзаването на храносмилателните органи.

Всичките сутрешни неоползотворени силни храносмилателни сокове ерозират техните лигавици. А прехранването вечер предизвиква подуване на корема, спазми в червата, метеоризъм, тежест, сърцебиене и неспокоен сън.

За да предотвратите този порочен кръг, просто започнете да закусвате.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати