Как пиете черния чай?

Как пиете черния чай?
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Може би никога не сте били почитатели на чая, но сега сте решили да му дадете шанс. Или може би вече сте пили стандартните чайове, но за разнообразие сте решили да пробвате черен чай. И в двата случая се чудите как трябва да подходите към тази пълноценна напитка.

Като начало трябва да знаете, че почитателите на чай по света го приготвят почти по еднакъв начин. Разбира се, в зависимост от държавата и региона, съществуват и известни различия.

Популярни методи

В Индия, например, черният чай често се накисва заедно с комбинация от мляко и гореща вода. Във Великобритания и в останалата част на кралството чаят се прави доста по-силен и му се добавя мляко или подсладител, като захар или мед. В Щатите доста популярен метод за приготвянето му е като се сложи чаша студена вода в микровълновата. Вече е факт обаче, че повечето американци предпочитат насипните чайове пред тези в торбичките.

Какво трябва да знаете за черния чай

Черният чай има различни нюанси - от червеникаво кафяво до черно. Интересното за него е, че с времето обикновено става още по-хубав. За да можете да го съхраните качествено, трябва да го държите на проветриво място, без значение на каква точно температура. Като цяло чаят е в кръгла или квадратна форма, или във формата на тръба. Ароматът и вкусът му зависят от района, в който се отглежда.

Черният чай е известен с терапевтичните си способности. В Китай например феновете му твърдят, че имат минимален риск от рак или разни други болести. Ясно е обаче, че те имат по-рядко здравословни проблеми, отколкото тези, които не консумират чай.

Видове черен чай

Как пиете черния чай?

Когато искате да си купите черен чай, е добре да сте запознати с разновидностите му. Ако Ви интересува високо квалитетен чай, можете да се спрете на Keemun. Той има силен аромат и може да се консумира с или без мляко и подсладител. Друг квалитетен чай е Darjeeling, индийски чай, познат със своя деликатен вкус. Assam е по-малко ароматна версия на Keemun, но също е известен с богатия си вкус.

Ако се интересувате от китайски черен чай, можете да изберете Lapsang Souchong, който се характеризира с необичайния си аромат на опушено. За китайски чай с остър вкус, можете да пробвате Yunnan, който е леко лют.

Ако предпочитате по-лек чай, си вземете индийския Nalgiri. Трябва да знаете обаче, че този чай изисква професионално приготвяне за постигане на правилния вкус.

Пиенето на черен чай със стил

Ако наистина искате да се насладите на черния чай, трябва да го консумирате в чаен салон. Такива има навсякъде- не само в китайските градове, като Пекин, но и в Тайван. Трябва да знаете, че менюто в тези салони е изключително богато, а обстановката може да е най-разнообразна.

За хората в Ориента чаените салони са толкова различни, колкото са и Starbucks кафетата на Запад. Салоните обикновено са отворени до късно и са любими на младите хора. Ако посетите чаен салон в Китай, можете да намерите сума ти разновидности на чайове, като някои от тях може да са на повече от двайсет години. Всъщност истинският пу-ер чай е на повече от век и се смята за национално богатство в Китай.

Чаените салони в Ориента имат и различни разделения, всеки със своя собствена атмосфера. Една част може да е направена за четене, а друга за различни игри. Затова чаеният салон се класифицира като “място по предназначение”.

Забавни начини да се насладите на черния чай

Със сигурност има и други начини да се насладите на черния чай. Можете например да си направите парти, на което всеки да изпробва различните видове чай. Или да си приготвите ястие, което е характерно за региона, от който идва любимия Ви сорт чай.

С други думи, възможностите за наслаждаване от пиенето на чай могат да бъдат ограничени само от собственото Ви въображения.

След като веднъж направите черния чай редовна част от диетата си, бързо ще откриете, че нищо друго няма да е в състояния да Ви успокоява така като него.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати