gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни свойства на стафидите

Лечебни свойства на стафидите

Стафиди

Стафидите притежават много лечебни свойства. Още в древногръцки документи стафидите са споменавани като изцеляващи болните и подхранващи изтощените.

Наличието на калий в стафидите позволява те да бъдат използвани при отоци и отравяния, защото калият има диуретично действие и помага на организма да изхвърли излишната течност и токсините.

Хората, които страдат от разстройства на нервната система и сърдечно-съдови заболявания, трябва да включат стафидите в менюто си с лечебна и профилактична цел.

Стафидите намаляват раздразнението, полезни са при обща слабост и при анемия. За укрепване на сърдечния мускул се препоръчва консумацията на стафиди по специална схема.

Необходими са два килограма стафиди без костилки. Измийте ги и ги подсушете. Първо изяжте единия килограм, но не наведнъж, а по четиридесет стафиди всяка сутрин преди закуска. Половин час след стафидите можете да закусите.

Вторият килограм се изяжда по следния начин: през първия ден се изяждат четиридесет стафиди, през втория – тридесет и девет и така, докато свършат. Такава профилактика може да се прави два пъти годишно.

Сушени Плодове

Отварата от стафиди се използва при заболявания на дихателната система, силна кашлица, болки в гърлото, високо кръвно налягане. При бронхити, възпаление на гърлото и при хипертония сто грама стафиди се нарязват, заливат се с една чаша вода и се подгряват десет минути на слаб огън.

След това се прецеждат и изстискват. Пие се по една трета от чаена чаша четири пъти дневно. При силна кашлица и хрема се пие отвара от стафиди с лук.

Сто грама стафиди се заливат с една чаена чаша вряла вода, греят се на слаб огън десетина минути, прецеждат се и се изстискват. В прецедената отвара се добавя сок от лук, но не повече от една супена лъжица. Пие се три пъти дневно по половин чаена чаша до подобряване на състоянието.

Стафидите помагат и при кожен лишей. За целта стафидите се разрязват на половинки и с вътрешната им част се натъркват поразените участъци. Още след първата процедура настъпва подобрение.

Хората с остра сърдечна недостатъчност, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, както и хората, които страдат от затлъстяване, не трябва да консумират стафиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати