gotvach.bg»Статии»Любопитно»Тайните на кафето

Тайните на кафето

Кафе

Плодовете на кафето са червени и напомнят за зрели вишни. В тях се крие зелена костилка, която се състои от две половинки и това всъщност са кафените зърна.

За родина на кафето се смята етиопската провинция Каффе. Съществуват над двеста вида кафеени дървета, но за приготвянето на напитката се използват арабика и робуста.

Смята се, че зърната на арабиката имат по-меко действие и не предизвикват стрес. Най-вкусна е напитката, приготвена от съчетание на арабика и робуста.

Най-добре е да купувате кафе на зърна, защото е добре да смилате кафето точно преди да го приготвите. Не купувайте повече от двеста грама кафе на зърна, защото след една седмица в домашни условия те започват да губят качествата си.

За да разберете дали са ви продали смляно кафе или смес от кафе и някакви други прахове, трябва да налеете в прозрачна чаша вода и да сипете малко кафе. Чистото кафе ще остане на повърхността, а примесите ще паднат на дъното и ще боядисат водата.

Кафени Зърна

Ако сте любител на еспресото, трябва да знаете, че е добре чашата за кафе да е затоплена. Правилно приготвеното еспресо си личи по пяната на повърхността. Ако я докоснете с лъжица и тя веднага се възстанови и се затвори над кафето, еспресото ви е перфектно.

Когато правите турско кафе, е задължително да смелите кафето точно преди да го приготвите. Не забравяйте да свалите няколко пъти от котлона кипналото кафе и да го върнете обратно.

Кофеинът е полезен за здравето и това особено важи за жените. Той оказва благотворно влияние върху нервната система и сърдечната дейност, подобрява храносмилането и има тонизиращ и стимулиращ ефект.

Смята се, че кофеинът в неголеми дози оказва стимулиращшо действие върху обмяната на веществата и помага за вталяването. Един от най-яростните любители на кафето е бил писателят Балзак, който изпивал всеки ден по шестдесет чаши.

Около петдесет чаши дневно изпивал съотечественикът му Волтер. Бетовен винаги сварявал кафе от шестдесет и четири зърна за една чаша. Според Гюстав Флобер кафето е прекрасно, но неразбираемо и само който го обича, може да му се наслади.

Рейтинг

5 0
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Турското кафе вече се продава и в София
Турското кафе вече се продава и в София
08.12.2011 10:01
а знаете ли, че вече се продава и турско кафе за 3,30 лв. в София в супермаркети ФРОДО. Много е прятно за подарък и като алтернатива на следобедното кафе.
0
1