gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мазнините са полезни

Мазнините са полезни

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
мазнини
Метален сушилник за съдове на два етажа-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.60 лв.
Виж ››

Ако се храните здравословно и наблягате на храни без мазнини, може да навредите на организма си. Стремежът да предпазите тялото си от мазнини може да ви тласне към увлечение по обезмаслени продукти, като на първо място това са млечните продукти.

Това не е безопасно. Обезмаслените продукти са лишени от наситен вкус в сравнение с другите продукти. За да задоволят вкусовите ви рецептори, производителите често насищат обезмаслените продукти със захар и нишесте.

Нишестето подобрява външния вид на продуктите, както и тяхната консистенция. Така някои обезмаслени продукти в крайна сметка са по-калорични от пълноценния си аналог.

Продуктите с ниско съдържание на мазнини може да съдържат голямо количество трансмазнини, които предизвикват сериозни проблеми със сърцето.

Въпреки че опасността от трансмазнините вече отдавна е доказана, употребата им в производството на много продукти изобщо не е ограничена.

Много от маргарините съдържат трансмазнини. Постоянната консумация на обезмаслени продукти води до развитието на атеросклероза, подагра и до образуването на камъни в жлъчката.

олио

Редовното хранене с обезмаслени продукти е вредно и за сърцето и уврежда сърдечно-съдовата система. Лишаването на тялото от мазнини не носи голяма полза.

Без мазнините е невъзможно изработването на редица хормони, на жлъчна киселина, а също така усвояването на мастноразтворими витамини и поддържане на обмяната на веществата.

Добре е да се храните с пълноценни продукти, които съдържат ненаситени мазнини – това са растителните масла, различните видове ядки, риба и морски дарове, както и авокадо.

Мастноразтворими витамини са витамините А, D, E, K1. Дневната норма мазнини са организма е седемдесет грама, от тях – шестдесет грама се падат на ненаситените мазнини.

В бадемите се съдържат петдесет процента мазнини, в авокадото – до тридесет процента, в сьомгата и скумрията – до тридесет процента мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати