Когато имате проблеми с високия холестерол, първото, което ще ви забранят лекарите, е да консумирате мазни храни. Не всички мазни храни обаче са вредни за вашето здраве.
Вижте 4-те мазни храни, които, освен че не повишават нивата на лошия холестерол, съдействат и за повишаване на добрия холестерол, което се отразява положително на цялото ви състояние.
Зехтин
Зехтинът не само понижава лошия холестерол, но помага и за покачване на нивата на добрия холестерол. Според проучванията, ако консумирате по 2 супени лъжици от маслиновото олио всеки ден в продължение на 1 седмица, лошият холестерол ще падне.
Маслиновото олио може да има разнообразно приложение в кухнята – за готвене или салати;
Ядки
Ядките са богати на здравословни наситени мазнини, включително полезните омега-3 мастни киселини. Нужно е да хапвате по една малка чашка от тях всеки ден, за да се радвате на добри резултати.
Ядките обаче са и калорична храна, заради което не трябва да прекалявате с тяхната консумация.
Авокадо
Изследванията показва, че ако консумирате по едно авокадо всеки ден, ще намалите нивата на лошия холестерол със 17%. Авокадото е много мазен плод, но по-голямата част от тях са здравословни.
Фъстъчено масло
Фъстъченото масло е много калорична храна, но към него не се добавят хидрогенирани мазнини, а основната част от него са ненаситени мазнини, които се отразяват положително върху холестерола.
Лекарите съветват още вместо сладолед да хапвате плодове и вместо сметана - кисело мляко, за да свалите лошия си холестерол.
Коментари