gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползата от нектарините

Ползата от нектарините

Нектарини

Най-вероятно нектарините са станали известни в Европа, не по-рано от епохата на късното Възраждане, когато мореплавателите са започнали да ги докарват в различни страни. В Америка и източните страни те са известни от доста отдавна – около две хиляди години.

Европейците забелязали, че нектарините растат съвсем своенравно: не било ясно кога по дървото ще се появят плодовете и дали ще са нектарини или просто праскови. Затова земеделците се научили да ашладисват това растение. Така станало възможно да се отглеждат нектарини по собствено желание, а не да се очаква милост от майката природа.

Децата много обичат нектарини и това е чудесно: достатъчно е да закусят няколко плода и няма да се сетят за храна чак до обяд, защото нектарините не само засищат и осигуряват енергия, но и снабдяват детския организъм с полезни вещества.

По състав нектарините приличат на прасковите, обаче по съдържание на някои видове витамини и минерали ги изпреварват. В тях има повече желязо, фосфор, калий, витамин С, а витамин А има повече от двойно.

Нектарини

Нектарините са богати на витамини Е и D, калций и магнезий, съдържат също натрий, сяра, органични киселини и натурални захари, пектини и други полезни вещества.

При това калориите в нектарините са малко - около 50 ккал на 100г, така че е съвсем възможно да се използват и по време на диета или разтоварващи диети.

Който яде повечко нектарини, едва ли ще се разболее от атеросклероза и хипертония, тъй като те спомагат извеждането от организма на излишните течности, като при това подобряват състава на кръвта.

Мазна храна може да се смели от стомаха по-добре, ако преди да се седне на богатата маса, се изяде една нектарина – веществата, които се съдържат в нея, ще подобрят работата на стомашните жлези.

Пектините, които се съдържат в нектарините, обуславят противораковото им действие и неутрализират действията на болестотворните микроби.

Антиоксидантите осигуряват здравето и младостта на кожата – те задържат влагата в клетките и забавят появата на бръчките.

Витамин С практически взима участие във всички обменни процеси, предотвратява възпаленията и разрушаването на клетките, калият поддържа работата на мускулите, сърцето и нервната система.

Рейтинг

5 2
4 6
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати