Ползата от морските дарове

Ползата от морските дарове

Морските дарове – скариди, калмари, миди и октоподи са символ най-вече на изискан стил на хранене, както и гаранция за красив вид и елегантен силует.

Това е идеалната храна за хора, които искат да поддържат фигурата си стройна. Гърците са ценели морските дарове още преди новата ера, защото са знаели, че те са полезни за организма.

Доказано е, че развитието на интелекта на праисторическите хора преди около 20 хиляди години се е осъществило благодарение на разширяването на менюто им с морски дарове и риба.

Освен че са много полезни, морските дарове са и много вкусна храна. В тях се съдържат полезни аминокиселини, над 38 полезни микроемелента, мастноразтворими витамини А, Е и D.

Ползата от морските дарове

Морските дарове се усвояват много по-бързо и лесно, отколкото свинското и телешкото месо. Морските дарове са нискокалорични и са подходящи за вкусни салати и различни ястия.

Морските дарове стимулират работата на ендокринната система и възстановяват нормалната обмяна на веществата. В тях се съдържа аминокиселината таурин, която регулира кръвното налягане и нивото на кръвната захар.

Те съдържат и много йод, който е полезен за организма. Витамините А и Е предпазват от много заболявания и от преждевременно стареене. Редовната консумация на морски дарове предпазва от атеросклероза.

Ако не можете да заспите, хапнете малко морски дарове и те ще ви дарят със спокоен сън. Най-доброто допълнение за морските дарове е бялото вино.

Идеалната подправка за морските дарове е лимоновият сок. При варенето на калмарите има една тънкост – ако престоят във врящата вода повече от 4 минути, стават жилави. Същото важи и за октоподите. За да станат отново меки, трябва да се варят още един час.

Морските дарове се съчетават добре с ориз, месо и бобови култури. Когато приготвяте морски дарове, солете ги и ги овкусявайте с подправки едва след като са готови.

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати