gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Има ли безвредни подсладители

Има ли безвредни подсладители

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Има ли безвредни подсладители
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Вредата от захарта е известна и прекаляването със захарта води до много здравословни проблеми. Безвредни ли са обаче подсладителите, които се препоръчва като алтернатива на захарта?

Те често се употребяват от хора, които искат да контролират теглото си. Един от най-разпространените подсладители е аспартамът. Той съдържа малко калории, но при нагряване се разрушава и затова не може да бъде използван в сладкарството.

Аспартамът е противопоказен за хора със заболявания, които са съпроводени от нарушения на метаболизма на фенилаланин.

Глюкозо-фруктозните сиропи се доближават донякъде по състав към меда, но те не могат да бъдат пълноценна алтернатива на захарта. Но те се използват като алтернатива на меда.

Има ли безвредни подсладители

Колкото и да е странно, като използвате подсладители вместо захар може да натрупате излишни килограми и да нанесете вреда на здравето си. Това се дължи на някои факти.

Всичко опира до механизма на преработване на захарта. Вкусовите рецептори дават сигнал за постъпване на захарта, след това стартира изработването на инсулин и се активизира изгарянето на захарта, която се съдържа в кръвта.

Нивото на захарта значително пада. В това време стомахът, който също е получил сигнал за постъпване на захар в организма, очаква въглехидратите.

Когато се консумира подсладител вместо захар, стомахът не получава калории. Тялото запомня тази ситуация и при следващото постъпване на въглехидрати в стомаха се получава мощно изхвърляне на глюкоза, а това води до изработване на инсулин и натрупване на мазнини.

Получава се затворен кръг, в който намаляваме калориите, като консумираме подсладители, но трупаме излишни килограми и здравето ни страда.

Някои подсладители могат да предизвикат главоболие. Това се отнася за аспартама, а също така и за захарина. Синтетичните подсладители трудно се изхвърлят от организма.

Глюкозо-фруктозният сироп е добър заместител на захарта, както и медът. Фруктозата също е полезна в това отношение. Екстрактът от стевия е безвредна алтернатива на захарта, за сега.

Стевията подобрява функционирането на задстомашната жлеза, намалява нивото на вредния холестерол в кръвта, укрепва капилярите, подобрява храносмилането и концентрацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати