gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да оправим лютото ядене

Как да оправим лютото ядене

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Как да оправим лютото ядене
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Понякога се случва човек да прекали с подправките, дори когато приготвя ястие, което е правил десетки пъти. Най-неприятно е, ако добавите прекалено много лют червен пипер в ястието.

Ако откриете, че сте прекалили с лютия червен пипер в яденето, което е почти готово, може да поправите грешката си, като добавите по малко от останалите съставки в ястието.

Като увеличите обема на останалите продукти, ще успеете да неутрализирате част от прекалено силната пикантност на ястието. Добавянето на малко вряла вода също може да оправи ситуацията с прекалено лютото ядене. Но това може да стане само докато ястието се приготвя.

След като вече сте приготвили ястието и едва тогава добавите прекалено много люти подправки, вече не може да добавяте продукти или вряла вода, тъй като съставките му ще се разкашкат. Тогава единственото спасение е да превърнете ястието в пюре, но ако е зеленчуково, или да добавите доста сварени картофи в него.

Пикантната храна понякога е в състояние да предизвика не само парене в устата, но дори да накара човек да се изпоти и да заплаче.

Ако едва тогава откриете, че сте сложили прекалено много лют пипер или люти чушки в ястието, можете да оправите ситуацията с малко кисело мляко.

То е в състояние да омекоти последиците от паренето. Също така можете да намалите пикантността на ястието, ако го поръсите обилно с настърган кашкавал, тъй като не всяко ядене може да се съчетае с кисело мляко.

Също така може да поднесете на гостите си айрян, ако се окаже, че сте попрекалили с лютите подправки. Той ще намали неприятните усещания от лютото.

Хлябът и оризът поглъщат лютото вещество капсаицин по метода на активния въглен. Друг начин да се справите със ситуацията е да добавите доматен сос към ястието или да го сервирате със салата от домати, тъй като киселината в тях неутрализира действието на капсаицина - веществото, което е отговорно за лютивия вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати