Какво се яде на Цветница

1 от 12 Снимки

Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Вая, Цветна Неделя. Това е и последният голям празник преди Великден. Цветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим, а вярващите го посрещнали с радост.

Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се вземат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.

Трапезата на Цветница също трябва да бъде празнична и красива, но да видим точно какво може да присъства на нея.

Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница постът е много строг и свършва на Великден.

Всички други ястия освен рибата трябва да са постни – салата от картофи, салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Може да направите свежа зелена салата или ястие от коприва, а за десерт кадаиф. Хубаво е храната да не е мазна, защото все пак още са пости.

Сложете на трапезата за Цветница различни ядки и плодове, спретнете някое ястие с ориз или гъби. Ако искате да направите сладки, то се съобразете в тях да няма яйца и млечни продукти. Направете празнична питка, която да поднесете на вашите гости. Можете да направите и малки питки във форма на цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза.

Украсете със свежи пролетни цветя, които напълно съответстват в духа на този празник. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Затова нека на този ден всичко да бъде цветно и красиво.

Закичете дома си с осветените върбови клонки, които сте взели от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и болести.

5 1
4 2
3 3
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати