Хипотиреоидизъм и витамини

Хипотиреоидизъм и витамини

Има някои хранителни вещества, т.е. витамини и минерали, които са много важни за функцията на щитовидната жлеза. Тези витамини и минерали трябва да бъдат приемани редовно.

Ползата от тези елементи е, че те не са добри само за хипотиреоидизъм, но и ако имате еутиреоидни. Тези микроелементи ще ви бъдат полезни за да се възстанови нивото на енергия във вашия организъм, а и за повишаване на имунитета.

Хипотиреоидизъм е състояние, при което, щитовидната жлеза произвежда своят хормон тироксин, в не достатъчни количества, съгласно изискванията на тялото. Тъй като този хормон е пряко свързан с метаболизма, целият механизъм на тялото получава нарушения, когато има неизправност на жлезата или промяна в качеството и количеството на тироксина.

Ето списъка на витамините и минералите, които трябва да се употребяват:

1. Селен: Селен се използва в синтеза на Т3 и Т4. Ако при кръвен тест се окаже, че вашите Т3 нивата сa изостанали зад нивата на Т4, трябва да започнете да приемате добавка, която съдържа селен.

2. Витамини В: Групата на витамин В е изключително полезна за синтеза в тялото на Т4. С приемането на стандартният витамин В комплекс ще сте сигурни, че получавате достатъчно хранителни вещества за щитовидната жлеза.

3. Йод: Недостиг на йод е един от водещите хипотиреоидизъм причинители в бедните страни. Като добавка можете да приемте йод или йодни хапчета. Тук трябва да се отбележи, че добавка на йод трябва да бъде вземана само ако имате хипотиреоидизъм, породен от недостиг на йод, защото прекалено много йод също може да промени нормалната функция на щитовидната жлеза.

4 Цинк: Изследвания показват, че тежък дефицит на цинк може да подкани хипотиреоидизма. За разлика от недостиг на йод, това е рядкост за хората, които живеят в здравословна атмосфера в развитите страни.

5 Калций и магнезий: Те са споменати заедно като съотношението, в което човек трябва да ги поема е много важно. Те работят отлично с цинк, тъй като регулират клетъчния метаболизъм.

Недостигът им може да попречи на способността на клетките да абсорбират хранителните вещества правилно. Хормоните не могат да се използва добре и напълно. Тези добавки лесно се намират, като в аптеките, така и с консумацията на зеленчуци и плодове, които съдържат такива елементи.

6. Витамин А: При хипотиреоидизъма явно се нарушава капацитета на организма да конвертирате бета-каротин в най-цененят витамин А. Следователно, приемането на добавки, съдържащи този витамин е препоръчително за пациенти, които не получават достатъчни количества от тяхната дневна диета и хранителни вещества.

Трябва да се консултирате с вашия лекар за правилното дозиране на витамин А, защото кoгато е по-висока дозата на витамин А, това може да доведе до неблагоприятни и нежелани ефекти.

Витамините са изключително важни за човешкия организъм, за да се бори срещу болестта. Те са необходими за развиването на имунитет от организма и ускоряване на забавения метаболизъм в тялото.

Рейтинг

5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати