gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Време за преработване на храната

Време за преработване на храната

Време за преработване на храната
Стилен свещник на дървена стойка-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
5.20 лв.
Виж ››

Най-добрият вариант е да имате хранения сутрин, обед и вечер, без да слагате по още някое хранене между основните три. Трудно е в началото, докато настроите организма си на тази вълна, но после ще видите, че освен, че така е по-правилно и вие самите се чувствате добре – няма го онзи постоянен глад.

Причината за постоянният глад е, че вашият стомах е свикнал да му угаждате във всеки един момент, когато подскаже, че е гладен. При хора с наднормено тегло доста често се получава така, че те мислят, че чувстват глад, а всъщност са спрели да чувстват онази специфична тежест в стомаха, което подсказва, че храната се преработва.

Плодовете преминават за най-кратко време – около 30 мин.

За един час се разграждат картофите, грахът, оризът, както и млякото, без значение дали е прясно или кисело.

Повече време му е нужно на организма за да успее да разгради храни като варени яйца, сирене, кашкавал, зърнени храни – около два часа.

Месото се разгражда сравнително бавно - зависи от това какво е, мазно или не, как е приготвено. Ако е печено или варено са му необходими 4 часа, а ако е мазно се разгражда около 6.

Няма общовалидно правило за всеки човек и организъм, но ако комбинирате храните правилно, това е времето, което приблизителното време за разграждане на веществата.

Плодове

Всички видове торти, пасти, газирани напитки, пържена храна са абсолютно неподходящи за поддържането на здрав организъм. Всички те са подложени на голяма обработка, за да станат годни за консумация и са изгубили полезните си вещества.

За преработване на храната от организма изцяло, са необходими на стомаха между 12 и 20 часа. Изхвърлянето на вече непотребните отпадъци става за около 4 до 12 часа. А за да успее организмът да усвои и правилно да използва веществата, които е извлякъл от храната са му необходими от 2 до 4 часа.

В човешкия организъм храносмилането започва още от поставянето на храната в устата, където за няколко секунди се обработва чрез слюнката – дъвченето на храната отделя слюнка, в която се съдържа веществото птиалин.

Благодарение на него се разграждат въглехидратите, които се съдържат в картофите, ориза, зърнените храни. Фермента пепсин и солната киселина помагат на белтъчините да се разградят в стомаха.

Смесването на големи количества въглехидрати и белтъчини затормозява храносмилателния процес. Следващата спирка е 12- пръстника, където се разграждат мазнините и продължава преработването на белтъците и въглехидратите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
17.05.2013 14:56
Напротив, напоълно грешно е да се яде по 3 пъти на ден... Най-добре е да се приема храна през 2-3 часа минимум да има по 5 хранения на ден...
5
3