Калории в сирената

Калории в сирената

Млечните продукти са изключително важни за един балансиран хранителен режим. Калориите в тях варират, тъй като тази обобщена група включва: мляко-прясно и кисело, извара, сирене и др.

Заради особеното мнение, което някои специалисти и диетолози имат за прясното мляко, обявявайки го за много по-трудно усвоимо особено с напредването на възрастта, най-препоръчваните млечни продукти остават сирената.

Те имат и най-разнообразна палитра от видове и техният прием може да ни снабди с необходимите количества калций, фосфор и белтък. Ето някои примерни сирена, техните калории и съдържание на мазнини:

„Едам” е холандско сирене с леко жълт цвят и обикновено се продава, обвито в парафин с червен цвят. Има ненатрапчив вкус и леко осоляване. В 100 гр. „Едам” се съдържат 333 калории и 25 гр. мазнини.

Сиренето „Ементал” /или „Ементалер”/ е швейцарско. То също има жълт цвят и средна твърдост, пикантен и леко сладникав вкус. 100 грамово парче от него съдържа 382 калории и 29 гр. мазнини.

Гауда е известно холандско сирене. В зависимост от степента си на узряване се променя от леко сметаново на вкус и с кремообразна консистенция до по-твърдо, с пикантен и остър вкус. Продава се обвито в гладка восъчна кора. В 100 г от него се съдържат 375 калории и 31 гр. мазнини.

Традиционното швейцарско сирене Грюер е жълто на цвят, твърдо, с висока соленост, която се засилва при процеса на зреене, има леко орехов вкус. В 100 г „Грюер” се съдържат 409 калории и 33 гр. мазнини.

Калории в сирената

Английското сирене от краве мляко „Лестър” се произвежда по сходен начин с приготовлението на сиренето „Чедър”, от което само че е по-ронливо. Наричано е и „Червен Лестър”, заради екстракта от тропическото дърво анато, което му придава този цвят. В 100 гр. от него се съдържат 401 калории и 33 г мазнини.

Моцарела е изключително известно италианско прясно и меко сирене. Произвежда се предимно от краве мляко и не е дълготрайно. Със 100 г „Моцарела” консумираме и 289 калории и 21 гр. мазнини.

Пармезанът /”Пармиджано Реджано”/ е най-популярното твърдо, дълготрайно италианско сирене. В 100 грама „Пармезан” има 452 калории и 32 г мазнини.

Рокфор е френско синьо сирене от овче мляко. В 100 грамово парче се съдържат 375 калории и 32 г мазнини.

Чешайър е английско сирене. Плътно на консистенция, ронливо и с жълтеникав цвят. В 100 г „Чешайър” се съдържат 379 калории и 31 г мазнини.

Данаблю. Датското синьо сирене е солено и силно на вкус сирене. В 100 грама от него се съдържат 347 калории и 29 г мазнини.

Камамбер е вид меко краве сирене от Франция. Отличава се с лека бяла плесен. Съдържанието на калории в 100 грама Камамбер е 297 калории и 23 гр. мазнини.

Чедър сиренето е относително твърдо, бледожълто. Произхожда от Англия и се произвежда от краве мляко. В 100 г Чедър се съдържат 412 калории и 34 г мазнини.

Бри е френско меко краве сирене, получило наименованието от едноименната област. В 100 грамово парче Бри се съдържат 319 калории и 26 г мазнини.

Двоен Глостър е английско сирене. Съдържанието в 100 грамово парче на калории е 405, а на мазнини - 34 г.

Горгонзола - вид италианско синьо сирене. Произвежда се от краве и козе мляко. Съдържание в 100 грамово парче: 334 калории и 27 г мазнини.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Нина Кунова
Нина Кунова
31.01.2014 11:29
И двете са прави и наистина би било интересно да научим колко са калориите в нашите сирена и кашкавали.Какво е съдържанието на сол в тях също не е без значение.
0
0
Ели
Ели
29.01.2014 21:29
Не е маловажна. Аз ям много Бри и синьо сирене. Не съм осъзнавала колко калории има в тях.
1
0
Татяна
Татяна
14.09.2013 16:52
По-важно е да се сравни с традиционно консумираните у нас сирена - извара , бяло саламурено сирене , саламурен продукт , тип фета , кашкавал. Тези, които изброявате се консумират от малка част от населението и де факто информацията е маловажна .
2
1