Как да си изпечем тиквени семки

Печени тиквени семки

Ако сте си купили тиква и се чудите, какво да правите тиквените семки, просто не ги хвърляйте. Печенето на тиквени семки не е толкова сложно, колкото си мислите. Приготвени в къщи те ще са много по-вкусни, тъй като ще ги направите точно по ваш вкус.

Те могат да се осолят или подправят, за да отговарят идеално на сетивата във вашата устна кухина. Другото, което можете да знаете за тях, е, че черупките също са годни за консумация и са добър източник на фибри, а те са доказан съюзник за добро здраве. Използвайте този метод и с други семена. Тиквените семки са известни също като pepitas.

Време за подготовка: 10 минути

Време за приготвяне: 1 час

Общо време: 1 час и 10 минути

Продукти: тиквени семки, спрей за готвене, зехтин или масло

По желание: сол, чесън на прах, лук на прах, брашно или други подправки по избор

Начин на приготвяне:

Белени тиквени семки

Изплакнете тиквени семена в гевгир. Използвайте пръстите си, за да отстраните ефектно цялата пулпа. Прецедете тиквените семки няколко пъти и изхвърлете целулозата. Изсипете ги на готварска хартия, като ги разстелете добре, за да изсъхнат през нощта. Загрейте фурната до 120 градуса. В подходяща тава постелете хартия за печене или незалепващо фолио.

Изсипете изсъхналите тиквени семки и поръсете със зехтин, масло или спрей за готвене. Поръсете със сол, чесън на прах, лук на прах, подправки, лют червен пипер или други подправки по избор (може и само със сол и брашно, ако така предпочитате). След това ги поставете във фурната. Печете около 1 час, като системно разбърквате на всеки 10 до 15 минути, докато тиквените семки леко се зачервят.

Приготвяйте тиквените семки преди ядене. Ако се наложи да ги съхранявате, направете това в херметически затворени съдове или контейнери при стайна температура до 3 месеца или съхранете в хладилник до 1 година.

Ако ви харесва препечените тиквени семки да са екстра-солени, накиснете ги за една нощ в разтвор от 1/4 чаша сол и 2 чаши вода. След това ги изсушете за още един допълнителен ден, след което се процедира, както е посочено по-горе.

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Соня
Соня
04.01.2014 17:27
Приложих рецептата по указанията! Станаха много вкусни семки!
И се прекрасно мезе на червено мелнишко вино! Наздраве!
3
0