Да разсеем митовете: Защо трябва да се яде холестерол

Яйца
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
8.99 лв.
7.64 лв.
Виж ››

Дискутирайки функцията на холестерола в тялото и облекчавайки страха, че висок холестерол ви гарантира сърдечен удар, едно от най-честите предположения е, че: "Тялото може да си произведе всичкия холестерол, от който има нужда, затова не е необходимо да се ядат храни, съдържащи холестерол." Това твърдение звучи убедително и дори логично. Но всъщност е напълно грешно.

Макар да е вярно, че тялото произвежда холестерол в черния дроб, това не значи, че може да изключите холестерола изцяло от вашия хранителен режим и да очаквате да бъдете здрави. В действителност, ако сте на диета, включваща изключително малко холестерол, можете да очаквате да се случи точно обратното.

Разбираемо е, че много хора биха се възпротивили на тази идея. В края на краищата, почти всеки знае, че холестерола е пагубен за здравето. Въпреки това, много изследвания показват, че диети, в които са включени наситени мазнини и холестерол не предизвикват високо ниво на холестерола.

Вземете например проучване, направено от изследователи от университета в Мичиган. Проучването разглежда около 2000 участници. Всеки поотделно е трябвало да отговори подробно какво е ял по време на 24-часов период.

Авторите на изследването в Мичиган пишат, "Разпределението на общия прием на мазнини, наситени мазнини и холестерол в дневния прием от хората в това проучване е доста широк." Не е намерена връзка между холестерола в храната и холестерола в кръвта.

В Лондон, професор Джереми Морис проучва 99 мъже на средна възраст, които са помолени да записват в подробности храните, които са яли в два отделни едноседмични периода. Анализирайки проучването, не е намерена връзка между холестерола в кръвния серум и холестерола в храните, които са яли. Съществуват многобройни други проучвания, които водят до подобни констатации.

Масло

Трабва да се отбележи, че тялото произвежда около 2000 милиграма холестерол всеки ден. Тази цифра засенчва количеството, което повечето американци ядат (около 200-400 мг), като дори още по-малко се абсорбира от тялото. Така че, изключването на холестерола от храната, води до съвсем незначително влияние.

Все пак, това кара хората да си зададат въпроса "Ако тялото произвежда толкова много холестерол, защо трябва да го ядеш? " Отговорът е в самото тяло и в неговия древен инстинкт. Когато напълно се лишавате от холестерол, хормона инсулин активира ензим в черния дроб, който произвежда повече холестерол от глюкоза, която идва от въглехидрати, които консумирате.

Бедата е, че когато този ензим е в сила, не е необичайно за черния дроб да свръхпроизвежда холестерол, което води до високи нива в кръвта. Поемайки холестерол с храната, давате сигнал на черния дроб да спре производството в излишък.

Трудно е да се разбере напълно тази концепция, когато дори и днес има много здравни служители, които препоръчват дневната доза холестерол да е толкова ниска, колкото е възможно. Повечето хора дори не са чували, че холестерола може да бъде полезен. Но за щастие, все повече и повече хора в медицината започват да виждат, че яденето на холестерол е прост начин да се помогне за постигането на естествен баланс в здравословното състояние.

Разбира се, типа на холестерола, който избирате да ядете е важен. Холестерол, който е твърде преработен обикновено е гранив и окислен. Този тип холестерол е много опасен и трябва да се избягва. Ще намерите такъв холестерол в преработените храни, особено в силно обработени меса и в храни от ресторанти за бързо хранене. Обърнете внимание на висококачествени естествени храни, като яйца, масло и морски дарове за вашия холестерол.

Рейтинг

5 2
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Руди
Руди
10.12.2014 18:04
Яж и пии това което ти иска организма, той знае по добре от докторите! Човешките тела са различни по структура и големина като автомобилите и техните двигатели не всички трябва да карат по една рецепта!
2
0
popov4e
popov4e
14.10.2013 20:02
Както някои знаем :) холестерола е 2 вида. т.нар. лош и добър. В статията не става ясно за кой от двата вида става въпрос... Или идеята е просто да има статия ?
2
2