Мащабно изследване подреди 15-те продукта, които са най-полезни за нашето здраве. Тези здравословни храни трябва да присъстват постоянно в менюто ни, съветват американските диетолози.
Съветът ни е, да си ги напишете красиво в списък и да си го закачите на вратата на хладилника или дъската ви за задачи. По този начин тези полезни храни винаги ще са пред погледа ви и ще ви напомнят как да се храните здравословно.
Някои от тях са сезонни и би било трудно да си ги набавите зимно време. Потърсете варианти в сушено състояние, но внимавайте с произхода им.
1. Авокадо
Авокадото намалява новото на лошия холестерол в кръвта и доставя на организма жизнено необходимите ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза;
2. Кайсии
Тези плодове са богати на бета-каронин, който се превръща във витамин А. Този витамин предпазва клетките от свободните радикали и кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи;
3. Малини
Малините съдържат аскорбинова киселина, която има свойството да укрепва стените на кръвоносните съдове и да намали вероятността от поява на сърдечно-съдово заболяване;
4. Манго
Високото съдържание на витамин С в този плод укрепва имунитета;
5. Смокини
Калият и витамин В6 в тези плодове засилват производството на серотонин – хормонът, отговорен за положителните емоции;
6. Лимон
Доказано лимоните са плодовете, които имат най-силен ефект при лечение на грип и настинка. Освен това служат и като профилактика при онкологичните заболявания;
7. Домати
Ликопенът в доматите намалява риска от развитие на сърдечно-съдови и онкологични заболявания;
8. Лук и чесън
Влука и чесъна се съдържат фитонциди, които намаляват риска от появата на злокачествени образувания в тялото;
9. Броколи и зеле
Броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а зелето – на индол-3-метанол, които предпазват от появата на рак на гърдата;
10. Спанак
Консумацията на спанак е отлична профилактика при дистрофия на ретината заради съдържанието на каротеноиди, зеаксантин и лутеин;
11. Зърна на пшеница
В тях се съдържат витамин Е и магнезий, които действат положително на храносмилането;
12. Ядки, леща, фасул, грах
Те доставят на организма необходимите белтъчини и целулоза;
13. Кисело мляко
Киселото мляко е основен източник на калций и витамините А, В, които укрепват костната и нервната система;
14. Риба
В рибата се съдържат жизненонеобходимите омега-3 мастни киселини, които укрепват нервната система и сърцето;
15. Миди и раци
Те са богати на жизненонеобходимите минерали за организма желязо, цинк, магнезий и калий.
Вижте още идеи от нашата здравословна кухня.
Коментари