Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните зимни храни, на които да наблегнем

Най-полезните зимни храни, на които да наблегнем

Кисело зеле в буркани
Снимка: ANONYM

Зимата е сезон, в който имунитетът спада по различни причини. Липсата на витамин Д поради намаленото слънчево греене е една от причините. Липсата на витамини и минерали заради отсъствието на пресни плодове и зеленчуци също допринася към проблема.

Нуждата от цинк за добър имунитет налага в храната да присъстват повече продукти с високо съдържание на този минерал. Меню, съставено от продукти, съдържащи повече хранителни вещества, грижещи се за чревното здраве е опцията, на която трябва да се наблегне, защото полезните бактерии в червата повлияват върху състоянието на имунната система.

Пробиотичните храни, от рода на ферментирали продукти - кисело зеле, кисели краставички, кефир, продукти с квас и желатин не бива да се пропускат. Ето малко повече за тези полезни през зимата храни.

Кисело зеле

Традиционно киселото зеле се приема като основа на туршиите, но то е много по-близо до кваса, кефира и киселото мляко. Представлява продукт на процеса на фермантация, след който храната придобива антиоксидантно действие. То предотвратява превръщането на здрави клетки в злокачествени и помага в борбата с канцерогенните.

От 150 грама зеле може да се набави нужната дневна доза от витамини К и С. То е добър източник и на фолиева киселина.

Зеленчуци

Чесънът, лукът, морковите, броколите и карфиолът повишават активността на макрофагите, NK клетките и лимфоцитите. Освен това зареждат тялото с витамини и минерали.

Подправки

Куркумата е подправка, блокираща възпалителния цитокин TNF - а1, както и за растежа на полезните щамове бактерии. Консумацията на куркума потиска автоимунните заболявания и намалява хроничните възпаления.

Джинджифилът е друга любима подправка, съдържаща ензими, които потискат риновирусите, на които се дължат вирусните инфекции. Неговата употреба скъсява времето на лечение при настъпила инфекция.

Плодове

Цитрусите са особено богати на витамин С, с основна роля в изграждането и подсилването на имунната система.

Напитки

Черният, зеленият и билковият чай съдържат танини и антиоксиданти, подпомагащи работата на имунната система. Ето защо се препоръчват не само по време на простуди и вирусни атаки, а и като всекидневна профилактика през студените дни, която сгрява и предпазва от инфекции.

Мед

Антибактериалните и антибиотични съединения, съдържащи се в меда и другите пчелни продукти укрепват имунитета и са първата препоръка за предпазване и лечение през критичните зимни дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest