Примерно меню за Бъдни Вечер

Бъдни вечер

За Бъдни вечер ястията трябва да са нечетен брой и задължително да са постни. Задължително е на трапезата да има питка с късмети, варено жито, чушки пълнени с боб, постни сарми и ошав. Другите постни ястия са по избор. След като се нахранят всички, масата не се разчиства и се оставя така до сутринта.

Чушките, пълнени с боб

Пълнени чушки с боб

Чушките, пълнени с боб, са едно от любимите постни ястия на малки и големи за Бъдни вечер.

Необходими продукти: 14 сухи чушки, 2 чаши бял боб, не много едър, половин супена лъжица червен пипер, 1 глава лук, 50 милилитра олио, сол и черен пипер на вкус, 1 щипка джоджен.

Бобът се накисва от предишната вечер. На сутринта се измива добре и се кипва. Първата вода се излива и отново се слага да се вари до омекване. Лукът се нарязва на ситно, запържва се леко и се добавя червеният пипер, солта и черният пипер. Смесва се с боба и се разбърква добре. Добавя се джоджен. Чушките се накисват в гореща вода, за да набъбнат. Пълнят се с боба и се нареждат в тава. Заливат се с една чаша топла вода и се пекат под капак 30-45 минути.

Постни сарми

Постни сарми

На Бъдни вечер задължителни са сармите – с лозови или със зелеви листа.

Необходими продукти: 20 зелеви листа от кисело зеле или 40 лозови листа, чаша и половина ориз, 1 глава лук, 3 чаени лъжички доматено пюре, 60 милилитра олио, сол и черен пипер на вкус.

Лукът се нарязва на ситно, запържва се леко и се добавя оризът. Добавя се топла вода – 2 чаши и се задушава леко оризът. Добавя се доматеното пюре, солта и пиперът. Плънката се слага в листата. Ако са зелеви, сармите се правят големи, лозовите сармички могат да бъдат и съвсем малки. Лозовите сармички се правят от два листа. Зелевите сарми се нареждат в тавичка, закриват се с капак и се пекат, а лозовите се слагат в чиния, закриват се с чиния и се варят на бавен огън около 40 минути.

Пастет от боб

Пастет от боб

Пастетът от зрял фасул е идеално ястие за Бъдни вечер. Триста грама зрял фасул се накисват от предишната вечер, на сутринта се сваряват, пасират се и се добавя малко вода от варенето, за да стане като пюре. Подправя се по вкус с подправки и се поръсва с нарязан на ситно запържен лук.

Ошав

Ошав

За десерт е подходящо да се направи ошав. Той символизира богатата реколта през следващата година. За един литър вода са необходими 250 грама сушени плодове – сушени сини сливи, сушени ябълки и сушени круши.

Сушените плодове се заливат със студена вода и се оставят да престоят три часа. След това се кипват, добавя се захар на вкус и се оставя да престои 4 часа. Сервира се студен.

Разгледайте и нашите подбрани рецепти за Бъдни Вечер.

5 3
4 2
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мартина Тракова
Идея за пастета от зрял фасул е да се залее с препържен червен пипер. ;)
1
2
Иван
Иван
24.12.2014 12:30
идеята е супер, ще пробвам
1
0