gotvach.bg»Статии»Кулинария»Съдове за съхранение на вино и алкохол

Съдове за съхранение на вино и алкохол

Червено вино

Решили сте да инвестирате време и средства в търсене на качествени вина? Логично е да искате да се погрижите за тях както трябва.

Гарантираме ви, че с съхранението на виното няма някаква голяма тайна, но със сигурност правилната грижа може да гарантира удоволствието от питието, а погрешната - да развали една романтична вечер например.

За да запазите виното и да съхраните всичките му достойнства, трябва да го оставите на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано срещу вибрации и миризми място, тъй като ярката светлината може да му навреди, особено ако искате да отлежи за повече от десет години.

Приготвяне на вино

Виното не обича големите температурни колебания, така че го съхранявайте на място, с постоянна температура. Топлината обаче ускорява химичните процеси и колкото по-топло е мястото, в което съхраняваме виното, толкова по-бързо ще остарее то. Идеалната температура е 10 градуса С, но спокойно можете да използвате и диапазона между 7 и 18 градуса С.

Помещението, в което държите виното си не трябва да е прекалено сухо, тъй като корковата тапа ще изсъхне и свивайки се ще пропусне въздух, който ще окисли виното. Най-добрата влажност на въздуха е е 70-80%.

Съхранение на вино

Ако до жилището ви не минава влак, метро или други превозни средства, които да създават силна вибрация, значи нямате проблеми с днешните стабилизирани вина.

Кисело зеле, туршии, сланина, нафтата или гумите от колата нямат място в близост до виното, тъй като то диша и може сериозно да се увреди.

Обикновено вината се съхраняват в легнало положение, за да може корковата тапа да се навлажнява непрекъснато от виното. Така то няма да изсъхне и да не пропусне кислород в бутилката. Нови изследвания сочат обаче, че виното се развива най-добре, когато бутилката е под ъгъл. Така коркът е в контакт както с виното, така и с въздуха в бутилката.

Останалите видове алкохол не изискват толкова голяма грижа. Все пак не забравяйте, че не трябва да ги поставяте на пряка слънчева светлина и на висока температура.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати