Специфики и производство на тъмната бира

Тъмна бира

Бирата е леко горчиво удоволствие, което се предпочита от голяма част от хората като питие заради лекия си вкус и ниският процент на алкохол, който съдържа. Независимо дали повече се предпочита светлият или тъмният й вид, бирата е един от честите спътници на трапезата ни.

България е страна с традиции във винарството, но и бирата има доста дълга история у нас и позициите й на пазара и в сърцата на хората са повече от стабилни - не само през горещите летни дни, а и през зимата.

Има ли нещо по-различно в тъмната бира, освен очевидното – различният й цвят?

Производство на бира

Както тъмната, така и светлата бири са много полезни за организма на човек. Те съдържат в себе си феноли, флавоноиди, витамини, минерали, антиоксиданти и др. Изследване над двата вида бира показва, че антиоксидантите са два пъти повече в тъмната бира, отколкото в светлата.

За незапознатите ще добавим, че естествените антиоксиданти значително намаляват риска от инфаркт. Причината в бирата да има от тези естествени вещества, се крие в употребата на малца и на хмел. Както знаете, това са едни от основните продукти за производство на бира.

Има ли някаква разлика в производството на тъмната бира от това на светлата и ако има - каква е тя?

Видове бира

Има съществена разлика и тя се крие още от суровината, от която бирата се произвежда. Един от основните продукти, от който се произвежда бирата, както вече споменахме, е малцът. Логично за светлата бира е необходим светъл малц за производство, а за тъмната – тъмен малц.

За производството на по-подходящата за зимния период от годината, тъмна бира се използват съчетания на тъмен и светъл малц. Именно тези уникални съчетания правят вкусът на тъмната бира толкова различен и приятен.

И понеже доста хора се вълнуват от въпроса дали бирата е причинител на всеизвестното „бирено коремче”, нека да отговорим и на този въпрос.

Ако се приеме, че това е истина, любителите на бира трябва да внимават най-вече с тъмната. Качването на килограми идва не от нещо друго, а от количеството, което е в по-големи количества в тъмната на цвят бира.

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати