gotvach.bg»Статии»Кулинария»Правила при хранене

Правила при хранене

Блок маса

Храненето трябва да бъде истинско удоволствие и да се случва в спокойно състояние. Това са най-важните правила, които ако трябва да спазваме. Яденето „на крак” не само, че не е полезно, а не е и вкусно. Хубаво е да отделяме специално внимание на това как се храним и на това с какво. Ето и кои са основните правила при храненето:

1. По време на хранене е по-добре да не пиете сладки течности. Пиенето на сладък сок, например, предизвиква ферментация в стомаха. Това го прави особено вреден по време на храна, тъй като в последствие започва да нарушава лигавицата на стомаха. Възможно е да се появят гастрит, язва.

2. Всъщност препоръчително е да пиете вода след около час, дори час и половина, след като сте се нахранили. Иначе непосредствено след хапването, трябва да изплакнете устата си, за да премахнете остатъците от храна.

3. Хубаво е гозбата да бъде с нормална температура. Както много студеното, така и много горещото са изключително вредни за стомаха.

Етикет на масата

4. След като сте седнали на трапезата е хубаво да не ставате по няколко пъти, освен това най-добре да се отдадете само на храната. Изключете телевизор, не водете разговори. Може да си пуснете музика, докато се храните, дори е препоръчително. Според Петър Дънов и неговите правила, музиката трябва да бъде весела, но не е нужно да е игрива.

5. Хранете се не на точен час, а когато се почувствате гладни. Въобще не е препоръчително да се насилвате да се храните.

6. Хубаво е, когато сядате на трапезата, да започвате да се храните с растителна храна.

7. Сдъвкването на храната е изключително важно – ако не сдъвквате хапките достатъчно може да имате проблеми в стомашно-чревния тракт.

Правила при хранене

Сега ще ви запознаем с правилата на Барбара Ронки дела Рока, която описва в книга как да се държим и да показваме стил и изтънченост, дори в ежедневието. Всъщност голяма част от правилата у нас не се спазват и дори ще ви се сторят странни, но пък не се чувствайте длъжни да ги изпълнявате. Други, обаче е хубаво да вземем предвид и да изпълняваме.

Ето и кои са нейните правила за храненето:

1. Не бива да пожелаваме „Добър апетит.” Според авторката на книгата, в случай, че някой друг го направи е по-добре да не отговаряме.

2. Не бива да започваме да се храним, докато стопанката и домакинята в дома не седне пред трапезата.

Сервиране

3. Вино или каквато и да било течност не се наливат до ръба на чашата. Освен това ако не желаете да пиете повече, достатъчно е да кажете, че не искате и да благодарите. В никакъв случай не слагайте ръката си върху чашата.

4. Ако ястието е горещо (което не е препоръчително), не бива да духате, за да изстине.

5. Телефонът не е част от приборите на масата, затова не е възпитано да стои на нея, когато се храним.

6. Костите от рибата не се изплюват в чинията. Трябва да се съберат в ръка и да се сложат в нея.

7. След като сме приключили, приборите се слагат вертикално в празната чиния. Салфетката стои в ляво от нея.

8. Хубаво е да знаем, че сервирането става от лявата страна, а когато дойде ред да отсервираме го правим от дясната страна на човека.

9. Не е много добра идея да използваме клечки за зъби на масата.

10. Не бива да „облизваме” чинията – смята се за липса на възпитание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати